Opel Zafira: Slecht stationair draaien

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.2L Z22SE

We kregen pas geleden een Opel Zafira (motorcode Z22SE) binnen die in hield en een probleem had bij stationair draaien. Hij schommelde behoorlijk.

Na wat metingen en uitlezen (alleen EOBD) kwam ik erachter dat de EGR-klep na een proefrit niet helemaal funtioneerde. Heb toen aan de potmeter van EGR-klep gemeten voor en na de proefrit. Voor de proefrit gaf ie 1,3V aan (was toen ook geen probleem) en na de proefrit gaf ie bij stationair draaien 2,4V aan ( zat toen stationair flink te schommelen). Conclusie door vervuiling en dergelijk wou de klep niet meer goed sluiten. Nieuwe EGR-klep gemonteerd en probleem was weg.

Echter na een antal dagen kwam de klant terug dat ie alleen stationair nog niet lekker liep en inderdaad hij liep ie nu erg laag zo 620 toeren en gooide daarom de gasklep elke keer wat open tot zo 720omw/min om hem toch goed aan de praat te houden. Uitgelezen zelf "geen foutcode". Bij een OPEL neergezet, die hebben hem ook uitgelezen en gaf niks aan. Gasklep vervangen en dat hielp niet. Hun kwamen tot de conclusie dat het misschien de motorregelapparaat is, maar 900 euro om dat zeker te weten is niet niks. Andere dealer gebeld en dit probleem uitgelegd. Van die dealer kregen we te horen dat dit een bekend probleem was bij een 2001 model met deze motor. Je kon er niks aan doen en klant moest er mee leren leven. Persoonlijk vind ik dat wel een beetje raar als dit nooit zo was.

Zelf zijn we dealer van seat en skoda en als ik daar een klep van moet vernieuwen waar een terugkoppeling signaal op zit moet ik die altijd opnieuw inleren. Bij OPEL hoeft dat niet kreeg ik te horen, is dat zo?

Zelf hebben we toch nog de compressie gemeten en die was goed. Ook nog een andere bobineblok gemoteerd, maar dat mocht ook niet baten.

Klopt dat deze motoren problemen hebben bij stationair draaien en dat we er niks aan kunnen doen? Kan je gasklep en dergelijke niet inleren? Heeft iemand misschien nog een tip voor me waar ik naar kan kijken?

Alvast bedankt,

Gr Alex

alexander242

Geplaatst door alexander242 (0) PRO , lid sinds 21 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

hellbat (0) PRO, 16 jaar geleden

Ik heb een tijdje geleden gehoord, weet niet meer welk merk/type dat verkeerde olie was gebruikt, en de pingelsensor reageerde op het slaan van de hydraulische klepstoters. Dus, trek je pingelsensor eens los, of zet daar de scoop eens over.

verder kan eigenlijk alles verdacht zijn, van de MAP zender totaan de Lamda's. Indien hij de eerste minuut wel netjes loopt ( koudstart), zou ik daar eerst de scoop eens overzetten.

Groeten Marcel

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.