Opel Astra: Temperatuur gaat in het rode na een half uur rijden

Bouwjaar: 2000, Brandstof: LPG, Motorcode: x1.6szr

Sinds kort rijdt ik regelmatig ongeveer 70 km naar het werk waarvan 30 over 80km/h en 40 km over 100 en 120 km/h wegen.
Eerst was dat regelmatig 30km over 80km/h wegen. Sinds ik dus verder naar mijn werk moet rijden gaat, als ik wat langer 120 rijdt, de temperatuurmeter in het rode, terwijl ook de normale bedrijfstemperatuur ook iets hoger ligt, normaal is dat 95 graden, nu zit deze tegen de 100 C.
Ik heb nu al een paar keer met de kachel vol aan moeten rijden om de temp. uit het rode te houden.
kan iemand mij een tip geven vóór ik nu van alles los ga halen?

Koekblik

Geplaatst door Koekblik (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Astra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

moderator (0) PRO, 13 jaar geleden

Motor kan duidelijk de warmte niet kwijt. Lijkt met dus een radiateur en/of thermostaat probleem.

Koekblik (0), 13 jaar geleden

Dacht ik ook al aan. Hoofdzakelijk de thermostaat, maar die zit hier achter de distributieriem. Weet iemand waar ik een afbeelding van de thermostaat en het huis kan vinden?

moderator (0) PRO, 13 jaar geleden

Kan niet mis. Er zit maar 1 koelwateraansluiting daar. Met 2 boutjes M8. Die 2 los en de thermostaat valt er uit.
Voordien inderdaad wel de riem en het tandwiel incl. achterdeksel losmaken. Let op dat de distributie wel weer optijd gemonteerd wordt.
Nokkenasteken op 12 uur en krukasteken op 6 uur.

Koekblik (0), 13 jaar geleden

Kan ik de Thermostaat ook, voor tijdelijk los wippen?. Dat was al eens met een x1.8xe blok gedaan, met het gevolg dat de motor 'swinters niet warm werd. Als dat het probleem dan oplost kan ik altijd nog de thermostaat vervangen

moderator (0) PRO, 13 jaar geleden

De afdichtring zit om de thermostaat heen om lekkage te voorkomen tussen cilinderkop en thermostaatdeksel die je los moet draaien. Als je dus geen thermostaat meer monteert, zul je dus een andere afdichting moeten verzinnen in de vorm van een dikke pakking of zoiets. En dan later nog eens loshalen tegen de tijd dat de buitentemperaturen zakken......... Twee keer werk dan.

Koekblik (0), 13 jaar geleden

Tja..., daar was ik al bang voor.
dan eerst maar een nieuwe bestellen. bedankt alvast voor de info.

Koekblik (0), 13 jaar geleden

Vandaag toch maar even wat vloeistof afgetapt. Niet alles hoeft eruit, omdat de spruit van het huis vrijwel ook het hoogste punt is. Via de spruit, met een schroevedraaier het framepje van de thermostaat scheef gedrukt, de klep staat nu iets open maar theoretisch zou de klep nog verder open moeten gaan. Morgen 2 x 30km rijden KWW* en gelijk een nieuwe bestellen bij de dealer, want nu is de Thermostaat zeker niet meer betrouwbaar.







Wordt vervolgd
* Kijken Wathet Wordt

Koekblik (0), 13 jaar geleden

Maandag eerst een thermostaat bij de dealer gehaald, had deze zomaar op voorraad € 22,-
vandaag ingebouwd, was toch wel veel werk.
Goed dat ik twee verf merkjes met een spuitbus had gemaakt anders had ik niet gemerkt dat de krukas verdraaide bij de demontage. Het krukas merkteken is nagenoeg niet te zien bij ingebouwde motor. Nog even gecheckt met een fietsspaak door het eerste bougiegat, bleek dus niet meer bovenin te staan.
was 2 tanden versprongen. weer losgehaald en goed gemonteerd. Wel een bult werk, wat zonder de passende TORX doppen niet te doen is. Gelukkig ben ik niet voor één (sleutel)gat tevangen. Ook de motorsteun moet los van het blok. Bedankt voor de aanwijzingen, motor loopt weer, temperatuur lijkt weer normaal. Niet te vroeg juichen. Even een langere proefrit afwachten Waarschijnlijk volgende week dinsdag

Koekblik (0), 13 jaar geleden

Vandaag 200 km gereden, met snelweg. Temperatuur is weer als vanouds, even onder de 90 C. Buiten temp. 30 C
Verliest ook geen koelvloeistof.
Bedankt voor de hulp, case closed.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.