Opel ASTRA-G-CARAVAN: Tikkend geluid in motor bij stationair draaien, tik verergert bi

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: X16XEL, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 74

Hey All, hier een leek op gebied van autokennis, ik heb nu 3 dagen terug een opel astra gekocht voor weinig. Tijdens de proefrit en bij stationair draaien bij de handelaar, klonk de motor lekker soepel en stabiel. (de auto heeft ong 259.000 gedraaid met een benzine motor, dit blok scheen volgens diverse adviezen dit makkelijk aan te kunnen)
Nu start ik vanmiddag de auto en meteen (van binnenuit de auto) viel mij een vreemd tikkend geluid op uit de auto. Vervolgens de motorkap opengezet en het getik was nu erg duidelijk aanwezig. Bij nadere inspectie viel mij op dat de peilstok van de olie niet goed in zijn houder gedrukt was, dus kennis gebeld die aangaf dat er dan wat olie uit kan lekken, maar nooit zoveel dat de mototr zo leeg kan zijn dat de kleppen gaan tikken. Na de motor te hebben laten afkoelen, bleek het oliepeil ook nog ruim voldoende.
Ik heb de auto toen maar even laten staan om vervolgens na een paar uur weer te testen, nu was het geluid al minder aanwezig, dus toen nog eens een uurtje laten staan en weer getest, dit maal was het tikken weer terug, na eens een flinke dot gas te hebben gegeven werd het tikken luider en sneller. Al dit getest is in zn vrij gebeurd (geen idee of dat iets uitmaakt, nogmaals ben echt een leek op auto gebied.)

Wie kan mij meer info verschaffen over dit probleem en wat het kan zijn.

Ik heb al gehoord:

- Bougies vervangen omdat ie misschien op 3 cillinders loopt.

- Bougiekabels testen en indien nodig vervangen.

- olie vervangen + filter.

Nu zijn dit allemaal dingen die ik zelf nog nooit gedaan heb, maar vraag me ook ff af of het iets ernstigers kan zijn en ik de auto beter terug kan brengen naar de handelaar binnen de 8 of 10 dagen waarin je je koop kunt ontbinden. Let wel het gaat om een aankoopbedrag van 500 euro, dus weet dat ik niet teveel mocht vervangen, maar tikkende motoren e.d. dat leek me toch niet helemaal de bedoeling, 500 euro is voor mij veel geld en zeker als ik t zo weg kan gooien

ArendAW

Geplaatst door ArendAW (0) , lid sinds 8 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Astra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Punt (35) PRO, 8 jaar geleden

Olieverversen is altijd goed . Bij een gebruikte auto komt het zelden voor dat er nieuwe olie in is gedaan bij verkoop.

De klepbediening wordt hydraulisch gesteld en die bediening loopt leeg na uren stilstand.

Door vervuiling wil vaak het vullen van die stoters vaak niet zo snel lukken ,vandaar het getik.

Er zijn middeltjes voor maar het goedkoopst werkt ...........een halve liter ATF (automaten olie) toevoegen en daarmee gaan rijden . Niet over toeren jagen !!!

Als het tikken stopt de olie verversen.

Succes.

ArendAW (0), 8 jaar geleden

Hoe kan het dan dat de auto de eerste twee dagen en bij controle van de motor bij de verkoop, niet tikte?

kaleido 1 (1845) PRO, 8 jaar geleden

Waarschijnlijk was de motor niet koud , toen je er mee ging rijden bij de handelaar.
Lange afstanden gereden in deze 2 dagen ?

ArendAW (0), 8 jaar geleden

Nee geen lange afstanden gereden, en volgens de handelaar stond ie er al een week ongereden, was er ook op maandag ochtend. ik heb nu ook alleen kleine stukjes gereden en 1 x van alkmaar naar akersloot, maar dat schaar ik nog steeds onder een klein stukje, maar dan wel ff 130 gereden

kaleido 1 (1845) PRO, 8 jaar geleden

Ik zou er zoals reeds aangegeven , een halve liter atf bij in doen , gaan rijden tot het getik weg is , olie verversen en het filter.
Zou wel even proberen te achterhalen wat er voor olie in zit , semi of volsynthetisch , anders zou ik het zekere voor het onzekere nemen en er 10w40 semi synth. in doen.

ronny530 (0), 8 jaar geleden

Het is wel een 16 klepper met dik 2,5 ton op de klok, Als de oliedruk goed is en dat is te zien aan het het olielampje want die moet na het starten uitgaan dan ga ik er van uit dat de motor einde oefening is want ookal is de olie niet vers meer het tikken heeft een andere oorzaak. Stel dat de verkoper de koop kan en wil ontbinden dan moet u dat direct doen en er geen kwartje meer aan spenderen.

primera p11 (0), 8 jaar geleden

Het tikken zal wel van de klepstoters zijn.
Voor die 500 euro zou ik er lekker mee gaan rijden en als tie voor de rest goed trekt,niet stottert of inhoud liet ik die tik mooi zitten.
Als het een klepstoter is kan die er oud mee worden.
Tja,en vind je het niks breng je de auto terug.
Voor 500 euro mag je gewoon niks verwachten,je hebt er tegenwoordig geeneens een goede fiets meer voor.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.