Opel Zafira A 2005: Uitwisselbare Simtec 71

Bouwjaar: 2005, Motorcode: Z18XE, Motorinhoud (cc): 1800, Vermogen (kw): 92

Mijn ECU is waarschijnlijk defect en kan er 1 kopen voor een leuk bedrag. Ik heb gekeken bij een reparatiebedrijf gekeken en heb gezien dat er iets van 30 verschillende uitvoeringen zijn van de Simtec 71 voor de Z18XE. Nou vraag ik mij af of deze onderling uitwisselbaar zijn? Allemaal "pin compatibel" of zit er nog verschil in? Ik weet dat je ze om moet programmeren voor je eigen auto en heb hiervoor een OP-COM, de security code en genoeg info van internet, alleen niet de info of ze onderling uitwisselbaar zijn. Misschien geeft de ene type meer storing dan de andere. Ik hoor graag de bevindingen over deze ECU.

biomus

Geplaatst door biomus , lid sinds 17 jaar geleden

2 Reacties

check

Beste antwoord, geplaatst door oldford PRO, 2 jaar geleden

Ik dacht niet dat OP-COM in staat is om software te downloaden naar een ecu.
Bovendien kun je moeilijk aan een betrouwbare file komen met originele data.
Ik ben bang dat software downloaden aan de dealer is voorbehouden of iemand met de juiste apparatuur (pass-thru) en toegang tot de Opel database.

Alleen coderen zoals b.v. inleren anti-diefstal systeem gaat wel met OP-COM.
Of je ook kunt opgegeven of er wel of niet een automatische bak is, is maar de vraag.

    Misschien is mijn term programmeren niet geheel duidelijk en moet ik de term "Inleren" gebruiken. De ECU is volledig benaderbaar. Het probleem is, dat de auto niet wil starten. Nadat de auto werkend is weg gezet, heb ik de accuklemmen eraf gehaald en daarna de distributie riem met waterpomp en de al het andere hiervoor vervangen. Alles stond goed. Na starten, brandde het "steeksleutel" lampje. Code uitgelezen en zag een probleem met de nokkenas-sensor. Deze bleek kortsluiting te hebben, doordat de isolatiemateriaal na 15 jaar volledig aan het uiteenvallen was. Een nieuwe sensor gemonteerd en sindsdien wil ie niet meer starten. Hij heeft vonk, krijgt benzine, er is toerental-signaal, maar niet starten! Kan niet bepalen of het op tijd komt. Heb ook nog de krukas-sensor vervangen, omdat volgens mij de auto werkt met krukas- en nokkenas-sensoren om het tijdstip voor ontsteking en inspuiting te bepalen. Ook hier niets. De ECU geeft geen foutcodes, vandaar dat ik denk, dat er iets in de ECU defect is. Met OP-COM kun je een geresette ECU inleren op de "nieuwe" auto. Zelfs de VIN, KM-stand kun je er inzetten, maar ook automaat, of immobilizer. Maar goed, mijn belangrijkste vraag is nog niet beantwoord: Kun je alle Simtec 71 gewoon onderling uitwisselen en inleren? - biomus, 2 jaar geleden

biomus, 2 jaar geleden

Jammer dat er niet gereageerd wordt! Gelukkig kan ik de oplossing van mijn probleem geven. Het was de nieuwe nokkenas sensor. Je verwacht niet dat deze defect is, als ie nieuw is. Uit nieuwsgierigheid heb ik de oude, op de draden totaal verweerde, er weer ingezet. Toen was het gelijk starten en lopen! Niks nieuwe ECU!
Leermoment: Ga er niet vanuit dat een nieuw onderdeel ook goed is.

tekst aangepast door moderator

    Ik heb groot onderhoud gedaan, inclusief distributieriem. Vandaar dat de nokkenas niet gelijk als boosdoener opkwam; immers hij is nieuw.... - biomus, 2 jaar geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.