Opel Vectra DTI2.0 16V 74KW: warme motor bij caravan trekken

Bouwjaar: 1999

Mijn Opel Vectra uit 1999 heeft 248.000 km gedraaid en sinds 175.000 in mijn bezit. Als storing alleen een luchtmassameter vervangen.
Afgelopen zomer werd de motor warm bij het trekken van een caravan, in de heuvels op de snelweg, airco aan, 37 graden buiten. Als de temperatuurmeter de 100 graden naderde, airco uit en de kachel op maximaal en de temperatuur ging weer dalen.
Toen ´s avonds de buitentemperatuur weer zakte, werd het warm worden van de motor een stuk minder, ook bij een goede klim in de Ardennen. Ik heb het gevoel dat het koelsysteem van de Opel Vectra wat aan de magere kant is. Klopt dit?
Vraag 2: bij welke temperatuur wordt het oppassen en wat kunnen de gevolgen zijn?
Vraag 3: wat is er te doen aan een oplopende temperatuur?

Afgelopen weekeinde met een andere caravan in Nederland gereden. Ook hier een temp van 100 graden, bij een lage buitentemp.
Bijkomend feit: ik hoor een zingend geluid als ik optrek met de caravan erachter, ik denk dat dit geluid uit de versnellingsbak komt.
Vraag 4: herkent iemand dit geluid en wat is dit geluid dan en wat kan ik er aan doen.

Ik probeer de motor goed te verzorgen en hoop er nog veel kilometers plezier van te hebben.

Bij voorbaat dank voor jullie reactie.

MVG
André

André de dieselman

Geplaatst door André de dieselman (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Vectra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

aupers (0) PRO, 19 jaar geleden

Zolang de meter niet richting 120 (rode vlak) gaat is er niets aan de hand. Laat na zo'n klim voordat je gaat tanken wel even de motor 5 minuten stationair draaien zodat de extra warmte nog wat afgevoerd kan worden.

Groeten,

Paul

avonk (0), 19 jaar geleden

Het zal wel geen kwaad kunnen, maar toch rijdt het niet lekker met de meter zo hoog. Ik heb ooit een schakelaartje gezet op de ventilator, zodat ik zelf kon bepalen (ook in de bergen met caravan) zodat de fan constant op zijn hoogste snelheid draait. En hoe warm het dan ook is dan blijft de temperatuurmeter netjes rond de 92 staan.

Groetjes André

ComTech (0), 19 jaar geleden

Het kan zijn dat de radiateur niet meer goed doorstroomt. (zit dus gewoon verstopt) doorspoelen wil meestal niet helpen dus vernieuwen zou dan de oplossing kunnen zijn.

petertje8912 (0) PRO, 19 jaar geleden

ik heb wel eens gelezen dat er speciaal voor deze zware omstandigheden radiateurs zijn met een dikker koelblok

avonk (0), 19 jaar geleden

Achteraf denk ik dat Paul Aupers in het tweede antwoord gewoon gelijk heeft. Bij 100 op de temp. meter denk je aan een kokende motor, maar inderdaad het rode vlak ligt daar nog ver boven.

Groetjes André

André de dieselman (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor jullie reacties, ik zal nu in ieder geval wat minder gespannen zijn als de meter oploopt. Tevens denk ik er over om er een schakelaar te plaatsen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Vectra of stel zelf een nieuwe vraag.