Peugeot Partner: nokkenas gebroken

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1900

Hallo,

Vorige week onder het rijden maakte mijn peugeot partner een verschrikkelijk geluid waarna de motor afsloeg.
De motor was niet meer te starten en ik zag dat de poulie van de distributieriem loszat.

De wagen naar de garage gesleept en bleek dat de nokkenas gebroken is. Was even slikken toen ik dit hoorde want de herstelkosten zouden minstens 1000 euro zijn en dan hadden ze nog maar gewoon even gekeken. Dus er kan nog meer schade zijn.

De wagen heeft 128000 km op de teller, wat ik voor een diesel weinig vind.

Maar wat mij bezig houdt is hoe in godsnaam een nokkenas kan breken. De wagen heeft 70 pk dus wild kun je er niet mee rijden. Het is ook gebeurd aan een snelheid van 50 km per uur.
En is dit het herstellen waard...

alvast bedankt voor jullie reacties.

peugeotpartner2004

Geplaatst door peugeotpartner2004 (0) , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot Partner? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

hans4074 (0) PRO, 10 jaar geleden

Distributie versprongen en daardoor hebben de kleppen de nokkenas gebroken.

peugeotpartner2004 (0), 10 jaar geleden

Beste, dank voor uw antwoord. Als dit zo is dan is de distributieriem de oorzaak of ben ik fout? De distributieriem is vervangen geweest aan 105000 km door de garage waar hij nu staat.
Kan ik hen dan hiervoor verantwoordelijk stellen? Want de wagen heeft nu 128000 km, dus niet echt veel met nieuwe distributieriem.

hans4074 (0) PRO, 10 jaar geleden

Ja, dan is het verspringen van de distributieriem de oorzaak. Waarom/waardoor de riem versprongen is, is op afstand moeilijk te beoordelen. Omdat je in je eerste bericht aangeeft dat de poulie loszat (neem aan dat je de krukaspoulie bedoeld) gaat m'n vermoeden uit naar het loslopen van de centrale krukasbout. Dit is de bout waarmee het onderste distributie-tandwiel vastzit. Normaal gesproken hoeft deze bout voor het vervangen van de riem niet los, tenzij ze bijv. ook de krukas-keerring achter de distr.riem hebben vervangen.

peugeotpartner2004 (0), 10 jaar geleden

op mijn factuur (vervangen distributieriem) staat dat ze de bout krukas hebben vervangen. Dus die is losgeweest. Ik begin te vermoeden dat die dan losgekomen zal zijn met alle gevolgen vandien. Natuurlijk zal de garage dat niet willen toegeven. Maar ik probeer het toch. Ik ga straks eens gaan praten met de garage.

primera p11 (0), 10 jaar geleden

Een distributie loopt niet zomaar los,ik zou ze er zeker op aanspreken.

wkhoek (0) PRO, 10 jaar geleden

Controleer ook de vacuümpomp aan het einde van de nokkenas

jan5047 (0) PRO, 10 jaar geleden

zal een moeilijk verhaal wezen, bewijs het maar het is tenslotte al 23000 km geleden, maar ik ben het met de vragensteller eens hij komt meestal niet uit zichzelf los

peugeotpartner2004 (0), 10 jaar geleden

[quote=wkhoek]Controleer ook de vacuümpomp aan het einde van de nokkenas[/quote]
Ik ben naar de garage geweest en blijkbaar is er een stukje losgekomen in de vacuümpomp waar de nokkenas in draait. Dit is in de motor gekomen en heeft ervoor gezorgd dat de nokkenas is gebroken...

Kostprijs is max 1000 euro.

Ik heb toegestemd met de herstelling maar een verre reis durf ik niet meer te maken met die wagen, wat zal het volgende zijn.
Ik probeer er nog 2 jaar mee te rijden en koop me dan een ander merk... de wagen heeft al heel wat pech gehad en ben mijn vertrouwen wat kwijt in een peugeot.

Alvast bedankt aan allen om mee te denken en voor jullie antwoorden.

firedriver (55), 10 jaar geleden

Als je de kop eraf neemt weet je toch meer, of de kleppen geraakt zijn door distributie, timing kan je toch nakijken of deze juist is, ben er zeker van door zijn distributie (losse krukaspoelie), dat stuk wat je bedoeld zal wel ergens onder zijn kleppendeksel liggen, maar toch niet in zijn motor, denk dat je een andere motor moet insteken, tenzij je het zelf doet.
Nochtans zijn dat toch geen slechte wagens, kan bij elke merk overkomen, mijn alfa is 24 jaar en ben er tevreden mee terwijl andere niets van deze merk willen weten, maar dat is ieder zijn keus hé.

Gr.
Jantje

primera p11 (0), 10 jaar geleden

Voor 1000 euro weer rijdend,valt nog mee.
Het zijn zeker geen slechte auto's,maar je moet wel tegen de franse bouw kwaliteit kunnen.
Als je je daar niet aan stoort heb je er een prima auto aan,doe je dat wel,is het een brok ergernis.

firedriver (55), 10 jaar geleden

Inderdaad primera p11,
Zo krijg hij zelfs niks voor deze wagen , gewoon een andere motor en kan hij nog jaren rijden.
Gr.
Jantje

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot Partner of stel zelf een nieuwe vraag.