Peugeot 205: Ventilator (kachel) gaat vol open

Bouwjaar: 1997

De 205 van een kennis van me heeft het volgende probleem:

Als je het contact aan zet gaat de vetilator op maximale toeren draaien. Dit is met de knoppen niet te regelen. Ook als je het printplaatje onder de knop uitbouwt en de hele knop eraf haalt (dus geen verbinding meer tussen de sporen op de printplaat) blijft de ventilator voluit draaien.

Kan iemand mij uitleggen hoe dit systeem werkt en waar de fout misschien zit.

fheuvel

Geplaatst door fheuvel (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 205? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

willem12104 (0), 20 jaar geleden

Achter je radio, zit de kachelweerstand. deze regelt de snelheid van je kachelmotor. Het moet je opgevallen zijn dat de draadjes van je printplaat veel dunner zijn dan die naar de motor lopen. Een nieuw weerstand kost ongeveer 50 euro, een slopert tien. De weestand regelt uiteindelijk de snelheid, niet het printplaatje.

De uitleg van het systeem. Van accu naar weerstand, vanuit daar een signaal naar het printtplaatje dat de snelheid regelt achter de draaiknop. Vanuit daar terug naar de weerstand (achter de radio) die geeft een bepaald voltage af aan de motor boven de passagiersvoeten) die vervolgens op de snelheid van dat voltage afgegeven door de weerstand gaat draaien.

Je kunt niet makkelijk bij de weerstand, het beste is vanuit de bijrijderskant je hand tussen de opening steken. Je voelt een stekkeraansluiting die trek je los en steek je in je nieuwe weerstand. Je zult merken dat de motor meteen langzamer, niet gaat lopen. Als je handig bent heb je hetr in tien minuten voor elkaar Succes

oldtimer (0) PRO, 20 jaar geleden

Willem. Duidelijk en precies uitgelegd, enige kanttekening is dat de weerstand zoals jij hem noemt in feite een transistor is.

fheuvel (0), 19 jaar geleden

Beste Willem en Oldtimer Jansen,

Sorry voor mijn late reactie. Het probleem is inderdaad opgelost. Op de sloop een ander printplaatje van 12 euro en klaar is klara.
Bedankt voor jullie advies!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 205 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum