Peugeot 206: Verlichting klokkenspel (snelheid, toerental e.d.) werkt niet

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.1i

Hallo allemaal,

een nieuw probleem met de 206.

Van de week weigerde ineens de verlichting van mijn instrumentenpaneel. Zodra ik de lampen aan doe zie ik dat de kilometerteller dimt, maar sterker dan voorheen. De overige verlichting (die dus de klokkenwinkel verlicht) gaat niet aan. Gevolg: instrumentenpaneel is nauwelijks te lezen als in het donker. Kilometerteller is overdag (met lampen aan) ook haast niet lezen. Als ik met lampen uit rijdt dan is de kilometerteller wel goed verlicht.

Alle zekeringen zijn in orde. Dus ik heb de klokken eens uit het dashboard gehaald (wat overigens verbazingwekkend makkelijk ging) om te kijken wat het zou kunnen zijn. Aangezien de tellers volledig electronisch zijn, vermoed ik iets van een spanningsregelaar die de geest gegeven heeft.

Ik krijg echter de naalden niet van de tellers (stappenmotors?) af, waardoor ik de print niet bloot krijg. Is het uberhaupt wel mogelijk om de naalden van de tellers af te halen?

Weet iemand anders waar het mogelijk aan kan liggen? Klokje en verlichting middenconsole is wel goed, dus ik vermoed dat het probleem in de tellerunit zit. Alle zekeringen zijn goed.

Is dit overigens reden tot afkeur? Autootje moet in september voor het eerst gekeurd worden.

RvL

Geplaatst door RvL (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 206? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

Renaultmonteurtje (0) PRO, 15 jaar geleden

vanaf heden hoeft de verlichting niet meer te branden van het klokkenspel bij de apk ...

RvL (0), 15 jaar geleden

En heb je ook een idee wat het kan zijn? En of de naalden van de meters er af kunnen. Als electronica-man kan ik zelf ook wel aan het meten slaan.

UNIVERSEEL11698 (0) PRO, 15 jaar geleden

Van model 2001 heb ik de naalden er wel eens afgehaald, maar of dat van 2006 ook nog zo zit
weet ik niet.
2001 was toen gewoon eraf trekken.(ging wel wat zwaar)

Sinds vandaag (1 mei) hoeft de verlichting niet meer te werken voor de APK maar lijkt me toch erg
handig als je s'nacht's je metertjes ziet.

Oiram

harry4203 (500) PRO, 15 jaar geleden

het klinkt natuurlijk wel erg simpel, maar heb je niet gewoon per ongeluk de dashboardverlichting volledig gedimd?

RvL (0), 15 jaar geleden

@Harry

Nee, dat was ook het eerste waar ik naar keek, maar dat is op de X-Design niet mogelijk (deze niet in ieder geval). Ik stopte bij het tankstation en zette de motor uit. Na tanken opnieuw gestart -> geen licht meer.

@oiram
Het is nog wel te lezen, ook in het donker, maar het licht is maar net genoeg. Ik ga het gewoon eens proberen met die naalden. Kan niet meer doen dan moeten lijmen ;-)

harry4203 (500) PRO, 15 jaar geleden

niet onbeleefd bedoelt, maar je weet wel hoe je de dashboardverl moet dimmen he? ik dacht namelijk dat dit bij iedere uitvoering mogelijk was.

RvL (0), 15 jaar geleden

Als het hetzelfde is als bij alle auto's die ik ooit gereden heb (Daewoo Espero, mijn huidige C4 en deze 206 die van m'n partner is), dan gebeurd dat door middel van een wieltje/draaiknop. Een vergelijkbaar wieltje als voor de hoogteverstelling van de koplampen.

Zo'n wieltje zit er dus voor het dimmen van de dashboardverlichting niet op ;-). De verlichting van de middenconsole en het klokje (geen multifunctioneel display!) is wel op de juiste sterkte, alleen het instrumentenpaneel niet.

harry4203 (500) PRO, 15 jaar geleden

je moet met ingeschakelde verlichting het li knopje op het instrumentenpaneel ingedrukt houden. dan verloopt de verlichting van sterk naar zwak en omgekeerd.
als ie toch stuk is, zou ik em eerst eens laten uitlezen. de tellerverl is dmv de testkast ook aan te sturen. dit om onnodig uit elkaar prutsen en wellicht beschadigen van de tellerunit te voorkomen.
ps: als de auto van 2006 is, hoeft ie pas in 2010 (na 4 jr) gekeurd te worden.

RvL (0), 15 jaar geleden

Harry, je bent een held! Navraag bij de vrouw des huizes leverde me inderdaad op dat ze de dagteller heeft geprobeerd te resetten met het linkse knopje, dus de verlichting was volledig gedimd...

"Heb je iets vreemds gedaan dan schat, op een verkeerd knopje gedrukt?"
"Nee, ik heb alleen getankt."

:-D

(Anderzijds ook wel mijn fout, want dit zal ongetwijfeld ook in het boekje staan....)

P.S.
Auto blijkt uit 2005 te zijn. Foutje van mijn kant.

harry4203 (500) PRO, 15 jaar geleden

mooi dat er een hoop onnodig zoekwerk is uitgespaard toch. trouwens, toen je de opmerking ''na het tanken'' plaatste was ik er wel vrij zeker van dat er zoiets gebeurd was.
grt, harry

oudenrjin (0), 13 jaar geleden

Hallo allemaal,

ik heb hetzelfde probleem als de topicstarter. Verlichting van klokkenspel doet het niet. Overige controlelampjes (olie, airbag, voorgloeien, groot licht, mistlampen, etc.) doen het allemaal wel en verdere dashboardverlichting (verwarming, blower, etc.) doet het ook allemaal. Heb betreft dus alleen de verlichting van mijn km-teller, benzinemeter, temperatuurmeter.

Ik denk dat ik hetzelfde probleem heb als de topicstarter, dat ik het op één of andere manier heb uitgezet of helemaal gedimd. Mijn auto heeft echter maar één knopje op bij de tellers (om de dagteller op 0 te zetten en om te switchen tussen km-stand en dagteller). Geen knopje aan de linkerkant dus. Dus hier voorgestelde oplossing zal voor mij niet werken. Ik heb ook geen boekje bij de auto dus weet niet hoe ik dit zou kunnen oplossen.

Het betreft een peugeot 206 1.9D uit 1999.

Iemand ideeën?

Alvast bedankt.
Grt.
Robin

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 206 of stel zelf een nieuwe vraag.