Renault Laguna: Airco en stationair toerental

Bouwjaar: 2001

Hallo allemaal,

Ik heb even een vraagje over een airco (climate control) in combinatie met het stationaire toerental. Als de airco aanstaat, schommelt het toerental nogal. Nou weet ik dat een airco vermogen vraagt, maar is het zo dat de motor hiervoor blijft corrigeren? Ik merk een schokje als de airco aangaat, maar als ik voor een stoplicht sta dan danst de wijzer van de toerenteller nog wel eens (tussen de 600 en 1100 toeren ongeveer). Ik vraag me af of dit een normaal verschijnsel is. Er gaan verder overigens geen lampjes branden of zo en de airco doet het ook gewoon.

Bij voorbaat hartelijk dank voor de aanwijzingen

guy3906

Geplaatst door guy3906 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

jp6000 (0), 18 jaar geleden

Hallo Guido, ik heb exact hetzelfde probleem gehad. Vandaag is er weer een check uitgevoerd en is gecontroleerd of de juiste software is geladen. De monteur heeft nu het stationair toerental vanuit zijn laptop iets verhoogd (ik denk zo 950 toeren). Er is nu een zeer kleine schommeling van zo´n 100 toeren. Maar de motor slaat nu niet meer bijna af. Ik hoop dat het probleem nu wegblijft.Overigens was bij mij wel al de smoorklep vervangen.

guy3906 (0), 18 jaar geleden

Hoi Hans,
Bedankt voor je antwoord. Op zich is het in mijn geval niet zo dat de auto bijna afslaat. Zo erg is het nog niet. Het is alleen niet helemaal normaal lijkt me. Vandaar mijn vraag. En eigenlijk is het verhogen van het toerental ook alleen ter voorkoming van afslaan dus. Het probleem van het schommelen is daarmee niet opgelost begrijp ik. Als het gewoon een kwestie is van een grote vermogensvraag ineens, dan snap ik het verhaal. Ik kan me daar iets bij voorstellen. Het lijkt me alleen logischer als zo'n schommeling alleen optreedt bij het inschakelen van de airco. Niet elke keer als je stopt bijvoorbeeld.
Maar ik begrijp uit jouw verhaal dat er niet echt een oorzaak of een raar probleem is gevonden. Men vindt het normaal begrijp ik?

jp6000 (0), 18 jaar geleden

Hallo Guido,
Bij mij begon het ook allemaal met kleine schommelingen en dat werd steeds erger, eerst toerental omhoog en dan omlaag, tussen de 1200 en 500 toeren. Op een gegeven moment iedere keer in de file als ik weer moest afremmen en dus gas los laten. Vorige week gebeurde het zelfs met de airco uit (geen rood lampje in bedieningspaneel) maar wel met de climate control aan. Ik heb toen ook die uitgezet en toen was het probleem er niet. Vervolgens ga je dus alle knopjes proberen en kijken wanneer het optreedt. Vanmiddag in de file heb ik geen probleem meer gehad dus het lijkt verholpen. Blijf ik met je eens dat stationair verhogen niet echt de oorzaak is maar meer een remedie voor het probleem. Tenzij het toerental zowiezo iets te laag was. Of ze het normaal vinden geloof ik niet, het is meer een probeersel geweest (de enige parameter die in te stellen was???) Als jouw airco aanslaat hoor je dan ook een harde klik rechts voorin bij de airco, zeg maar die metalen bus? Dat had ik namelijk voorheen, dus voor dat het probleem begon, helemaal niet. Misschien dat een aircospecialist daar een antwoord op heeft.

guy3906 (0), 18 jaar geleden

Hallo Hans,
Ik hoop niet dat het inhouden van mijn auto uitmondt in de problemen die jij ermee hebt. Klinkt vrij heftig allemaal. Als ik de airco aanzet, hoor ik geen klik nee. Dat is me tenminste nooit opgevallen. Er gaat alleen een kleine siddering door de auto als ik hem aanzet. En verder schommelt het toerental als ik bij een stoplicht sta. Dan kom je aanrijden, trap je het koppelingspedaal in en dan schiet het toerental weer even omhoog. En dan zakt het weer. Het is net of het motormanagment continu aan het corrigeren en bijstellen is of zo. Ik weet even niet of deze verschijnselen nou meer optreden als ik op gas rijd dan op benzine. Ik weet niet of dat er ook nog wat mee te maken kan hebben...
PS. Wel knap dat je in deze komkommertijd in een file kan staan... Het zit je niet mee. Dat moet de enige file in Nederland zijn... :-)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.