Renault renault Megane station: bandenspanning sensor

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 dTi

Mijn Renault Megane Station is uitgerust met een sensor en een waarschuwingslampje, gekoppeld aan de ventielen volgens het boekje, voor de bandenspanning.

Ongeveer een week of drie geleden ging het waarschuwingslampje voor de bandenspanning branden. Op een ander display werd aangegeven dat het het rechtervoorwiel betrof. In eerste instantie uiteraard naar de pomp gereden en de band op spanning gebracht. Ging voor mijn gevoel niets of nagenoeg niets in.
Bij het wegrijden van de pomp bleven de betreffende lampjes knipperen, maar kort daarop, toen ik op de snelweg was, gingen ze uit.

Een dag of twee later hetzelfde probleem. Opnieuw lucht erbij gedaan, voorzover er lucht bij in ging. Nu bleven de lampjes knipperen totdat ik op mijn werk was. Toen ik 's middag naar huis reed knipperden de lampjes niet meer.
Het probleem heeft zich een hele week niet meer voorgedaan.

Na ongeveer een week wederom het probleem. Ik had geen tijd om de band op spanning te brengen. Ik zag in eerste oog opslag ook geen verschil met de andere banden. 's middags met het naar huis gaan was het probleem niet meer aanwezig.

Op een gegeven moment begon ik er een logica in te ontdekken. De keren dat het waarschuwingslampje en het lampje van de rechtervoorband begonnen te knipper was het 's nachts koud geweest. In ieder geval kouder dan 10 graden (rond de vijf a zes graden). De andere keren was het 's nachts duidelijk boven de 10 graden.

Vandaag heeft zich het probleem opnieuw voorgedaan. Toen ik vanmorgen wegreed was het 2 graden. De lampjes knipperden de gehele weg, ongeveer anderhalf uur lang. Er geen lucht bij in gedaan. Toen ik vanmiddag wegreed was het 9 graden. Toen knipperden de lampjes niet.

Mijn conclusie is dat het mogelijk iets met de temperatuur te maken heeft. Kan iemand mij zeggen of dat zo is, wat ik er aan kan doen om dit te verhelpen,, of wat anders de oorzaak zou kunnen zijn.

De temperaturen zijn de temperaturen die de termometre in de auto aangeeft en kunnen natuurlijk enigszins afwijken van de werkelijke temperatuur.

EdwinS

Geplaatst door EdwinS , lid sinds 15 jaar geleden

3 Reacties

ejnn, 13 jaar geleden

De temperatuur speelt zeker in twee gevallen mee met dit soort dingen.
In de sensor zit een klein batterij en deze wordt belast, daar is het ook voor gemaakt. Echter bij koud weer is de opbrengst van zo'n batterij veel minder. Ik werk met apparatuur die werken op batterijen, deze kunnen een heel zomer meegaan, echter in de winter in de koude auto soms maar 1 dag.

Maar ik denk persoonlijk dat je de druk moet opvoeren naar 2,5 bar, dit is een vrij goede temp. Als je de band op spanning brengt, hoeveel heb je al gereden?

sjaak r PRO, 13 jaar geleden

De bandenspanning daalt ook iets bij koud weer. Ik denk dat er een band bij is die net rond de drempelspanning zit.
Als er ooit eens een band is gewisseld kan het zijn dat de computer rv aangeeft terwijl deze ra bijvoorbeeld zit.
Ik zou alle 4 banden maar eens controleren en kijken of er 1 is die afwijkt.
Als je ze alle 4 op de juiste spanning hebt gebracht en het probleem is over dan weet je dat de wielen op de verkeerde plaats gemonteerd zijn.

Safrane10698, 13 jaar geleden

Je kan voor zover ik weet verschillende meldingen krijgen: Sensor defect of bandenspanning te laag.

Wat jij omschrijft heb ik ook soms, dan krijg ik melding sensor defect. Dit gebeurt dan meestal bij een hoge snelheid 120+ neem ik dan de afrit dan verdwijnt de melding weer voor weken. Bij mij is temp. niet relevant voor de storing.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.