Renault Grand Scenic: Dakraam weigerd

Bouwjaar: 2004, Brandstof: LPG, Motorcode: 2.0

Sinds vandaag gaat het schuif/kanteldak van mijn scenic niet meer open.
Als ik aan de schakelaar draai gebeurt er helemaal niet. Laatste keer dat ik hem dicht deed, was er niets aan de hand.

Een collega heeft zelfde probleem gehad en had een doorgebrande aandrijfmotor. Viel gelukkig binnen de garantie. Bij mij niet.
Kan iemand aangeven hoe ik kan testen of de motor defect is. En wat dit geintje me gaat kosten?

Vandaag getracht om bij de motor te komen, maar dan moet de hele bekleding eraf. Is er nog een andere mannier?
Hoe werkt het mechanischme eigenlijk. Ik het werkplaatshandboek staat er bar weinig over.

happyman

Geplaatst door happyman (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Scénic? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

renault-monteur (0) PRO, 13 jaar geleden

probeer de drukknop in het midden van de draaischak. eens vast te houden...

happyman (0), 13 jaar geleden

Hoe bedoel je vast houden?
Indrukken en draaien tegelijk?

Straks zal ik de schakelaar van de auto van een collega overzetten om uit te sluiten of het de schakelaar is.
Hoop dat hiermee het probleem is opgelost. Scheel veel tijd en €€€

Heino4267 (230), 13 jaar geleden

Als je de auto afsluit met het dakraam nog open, kan je door de afsluit-drukknop op de AB langer vast te houden, het dakraam tóch laten sluiten.
Hierna staat dus het dakraam dicht, met de draaiknop ervan nog in de stand "open".
Bij het opnieuw starten van de auto, gaat het dakraam niet in de stand "open" omdat de draaiknop op die stand staat (dat hoort ook zo).
Als je dan de drukknop in het midden van de draaischakelaar indrukt, zal het dakraam alsnog de stand innemen die eigenlijk bij de stand van de draaischakelaar hoort.
De kans dat dit bij jou het euvel is, is klein maar wel het proberen waard.

happyman (0), 13 jaar geleden

[quote=Heino4267]Als je de auto afsluit met het dakraam nog open, kan je door de afsluit-drukknop op de AB langer vast te houden, het dakraam tóch laten sluiten.
Hierna staat dus het dakraam dicht, met de draaiknop ervan nog in de stand "open".
Bij het opnieuw starten van de auto, gaat het dakraam niet in de stand "open" omdat de draaiknop op die stand staat (dat hoort ook zo).
Als je dan de drukknop in het midden van de draaischakelaar indrukt, zal het dakraam alsnog de stand innemen die eigenlijk bij de stand van de draaischakelaar hoort.
De kans dat dit bij jou het euvel is, is klein maar wel het proberen waard.[/quote]
Dit alles was bekend.
Helaas staat het raam dicht en gaat met geen mogelijkheid open. Maakt niet uit in welke stand de schakelaar staat.

Wolly333 (0), 12 jaar geleden

Heel erg bedankt voor deze tip. Het ‘resetten’ door de knop even ingedrukt te houden werkt goed.
Mijn vader was vandaag op bezoek en vertelde mij dat het dakraam van zijn Scenic het niet meer doet. Volgens de garage (niet Renault) moest de motor vervangen worden. Niet schrikken want dit kost 450 euro!! Ik heb even op internet gezocht en deze topic gevonden. Kan geen kwaad om te proberen want hij had inderdaad het dakraam de laatste keer met de AB gesloten.
Het is van belang om de schakelaar in de stand te zetten waarin het dak zich bevindt. Het dakraam van mijn vader was dicht dus schakelaar helemaal naar links en dan de knop ca. 5 sec indrukken. Ik hoorde de motor reageren op deze actie. En toen deed hij het weer. Misschien een late reactie op dit onderwerpuit 2010 maar alsnog heel erg bedankt Cotech (Renault-monteur) Een perfecte oplossing. Ik hoop dat meer Renault rijders er baat bij hebben.

happyman (0), 12 jaar geleden

Vorige maand werkte het dakraam nog steeds niet. De zomer is weer volop begonnen dus de stoute schoenen aangetrokken en naar de dealer gestapt met het verzoek om de motor te vervangen. Ik heb nog gegeken of ik het zelf zou doen. Je moet de hele dakbekleding eraf halen dus voor een amateur onbegonnen werk.
Na 5 min kon ik de auto al weer ophalen. Wat blijkt:
Als het raam dicht is met de draaiknop in de 0-stand, kan je het raam blokkeren/vergrendelen. Dit is te doen door de knop 5sec in te drukken. Dit moet je wel excact 5 sec doen, doe je het 5,5sec, dan vergrendel je weer meteen.

Ik heb geprobeerd om het raam opnieuw te vergrendelen en dat lukte, alleen het ontgrendelen heeft met heel veel moeite gekost. Dus het is een leuk experiment maar ik doe het nooit weer.

Kosten: Een handdruk met de dealer :)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Scénic of stel zelf een nieuwe vraag.