Renault Trafic: Inbouwen achteruitrijdvideosysteem, parkeerhulp

Bouwjaar: 2004

Op mijn Trafic (lange uitvoering) wil ik graag een achteruitrijdvideosysteem (parkeerhulp) installeren.
De monitor wil ik een plaatsje geven onder de overkapping (waar ook het navigatiescherm wordt geplaatst).
Graag wil ik wat informatie over de installatie.
1. Wat moet ik allemaal demonteren voor het installeren van de monitor?
Kan ik het gedeelte van het dashboard waar de monitor moet komen, apart losgehaald worden, zodat ik van daaruit de draden kan wegwerken?
2. Waar kan ik het eenvoudigst de voeding weghalen (het pluscontact van het contactslot, is dat nr 15)?
3. Waar kan ik het eenvoudigst een permanente voeding weghalen?
4. Waar kan ik het eenvoudigst de schakeldraad van de achteruitversnelling weghalen. Voor de camera (aan de achterkant van de auto) kan ik de voeding van de achteruitrijlamp gebruiken, maar welke aansluiting kan ik gebruiken voor de monitor (of kan ik het beste de voedingsdraad vanaf de achteruitrijlamp weer naar voren trekken voor de monitor)?

Zijn er verder nog zaken waar ik rekening mee moet houden?

tzeelen

Geplaatst door tzeelen (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Trafic? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Fish (0), 19 jaar geleden

Misschien je vraag ook stellen op :

http://groups.google.nl/groups?hl=nl&lr=...

tzeelen (0), 19 jaar geleden

Ik heb me maar eens gewaagd aan de inbouw van monitor en camera's.
Bij de Makro was onlangs een aanbieding van monitor en camera voor ongeveer 90 euro, extra camera voor 50 euro (merk Elro). Niet duur, en werkt perfect.
Er zitten ook microfoons in de camera, en luidsprekerstjes in de monitor.

Was tips voor de montage:
Voor de voeding van de monitor heb ik de accessoire voeding gebruikt die al aanwezig is achter het ophanghaakje (op dezelfde plaats op het dashboard waar links de sigaretten aansteker zit). Hier staat alleen spanning op in de accessoire stand of op contact. Perfect dus.

De draad waar alleen spanning op moet staan als de versnelling in z'n achteruit staat van de achteruitrijverlichting afgetapt.
Let op! De witte draad die aan de achteruitrijlamp zit, is de paarse draad vóór het stekkertje. In dit stekkertje (van de achteruitrij/mistlamp unit) verloopt paars naar wit en wit naar rood.
Ik heb dus de geschakelde voeding van de paarse draad (voor het stekkertje, dus in de kabelboom) afgetapt. Die moet helemaal naar de monitor geleid worden.

De draden kunnen mooi weggewerkt worden in de kabelgootjes e.d.

Camera positie
Éen camera heb ik onder de bumper gemonteerd (in het midden, heb geen trekhaak). De andere camera helemaal links in het midden achter de ruit van de rechter achterdeur (kies een plaats waar de wisser komt!).
De camera onder de bumper (iets naar achteren) geeft een goed (breed) beeld van alles wat zich laag achter de auto bevindt (paaltjes b.v.). Wat buiten het blikveld van de camera valt, kun je in de zijspiegels zien.
De camera achter de ruit geeft een mooi overzicht wat zich op hoogte achter de auto bevindt. De camera's zijn voorzien van infrarood leds. Die weerspiegelen echter in de achterruit. In die camera heb ik de leds daarom ontkoppeld. Overigens geven de achteruitrijlampen voldoende licht. De leds voegen daar niets (merkbaars) aan toe.

Gebruik
Als de versnelling in de achteruit wordt gezet gaat de monitor automatisch aan op de laatst geselecteerde camera. In elke willekeurige versnelling kan de monitor ook handmatig ingeschakeld worden. Je kunt wisselen tussen beide camera's. Het contrast en de helderheid wordt automatisch aangepast.

Een alternatieve opstelling zou kunnen zijn (met trekhaak) om beide camera's vlak bij de hoek onder de bumper te monteren. Misschien moet je dan wel meer handmatig tussen de twee camera's schakelen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Trafic of stel zelf een nieuwe vraag.