Renault MEGANE SCENIC: Kachelweerstand zelf repareren.

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: K4M A7, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 79

Het is niet zozeer een probleem maar een tip die van toepassing is op een met een standenschakelaar uitgevoerde aanjager motor. Als de standen ventilatie, 1, 2 en 3 niet meer werken hoeft de kachelweerstand niet vervangen te worden omdat vaak de thermische beveiliging defect is gegaan. De weerstand moet wel gedemonteerd worden en dat valt best mee. De bovenplaat van het dashboard kan na het los wippen van de luidsprekerdeksels door twee torxschroefjes los te draaien in zijn geheel losgenomen worden. Verwijder daarna de lucht uitlaat buis die naar de bijrijderskant is aangesloten en de bekabeling van de weerstand wordt zichtbaar. De weerstand is aangesloten met twee stekers en draden die rechtstreeks naar de aanjager motor gaan en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De weerstand zit met één schroef vast en aan de andere kant in de behuizing gehaakt. Na het losnemen wordt de thermische beveiliging duidelijk zichtbaar en die is te vervangen of te overbruggen. Omdat de kachelweerstand onlosmakelijk met de motor is verbonden is een soldeerbout wel handig om de klus te klaren. Ik heb ook wel een idee waarom de beveiliging het begeeft want op de ventilatie stand wordt de weerstand het warmst omdat de aanjager bijna geen lucht blaast.

ronny530

Geplaatst door ronny530 (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Mégane? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

kaleido 1 (1420) PRO, 7 jaar geleden

Wat dacht je van een te zwaar draaiende ventilatormotor , is vaak een eerdere oorzaak dat hij kapot gaat.

ronny530 (0), 7 jaar geleden

De oorzaak van de defecte thermische beveiliging laat ik in het midden want daar kun je allerlei factoren op loslaten. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat het vervangen/repareren van die weerstand helemaal niet zo moeilijk is dan menigeen denkt en dat zelf kan doen. Wel een tip als je op kenteken een weerstand besteld betekent dat niet dat je de juiste geleverd krijgt.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.