Renault Clio: verlichting van het dashboard en waarschuwingslampje van de remm

Bouwjaar: 1993, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4

1)Sinds kort is de verlichting van het dashboard uitgevallen, om specifiek te zijn, de verlichting van de snelheidsmeter. Mooi klote, want ik zie nu echt helemaal niets meer in het donker en de eerste bon is binnen!
(was niet veel maar toch!)
Mijn vraag is derhalve: Is het te maken? M.a.w. kan ik het zelf? Er zitten ongeveer 4 a 5 schroeven vast in het dashboard. Is dat alles wat losgeschroefd moet worden? Of moet er nog heel wat gebeuren als het dashboard er eenmaal afligt?

2) Ook het waarschuwingslichtje van de remmen gaat soms aan en uit. Vooral als als het nat weer is. Ik hoor ook een piepend geluid vanuit de linker wielkast, alsof er iets aanloopt. Bij de APK in november 2006 zijn de remmen aan de voorzijde vervangen. Het niveau van de remvloeistof is goed, wie heeft er een idee?

Ik wacht vol verwachting op een tip!



Gr,

Kevin

k_claessen

Geplaatst door k_claessen (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Clio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Cliodennis (0), 16 jaar geleden

Lampje:
De bovenplaat van het dashboard zit vast met 3 torx20 boutjes bovenop en 2 aan de zijkant. De plaat kun je dan naar vooren schuiven. Het instrumenten panneel zit met 4 torx20 boutjes vast. 2 zie je er zo zitten als de bovenplaat eraf is en 2 zitten aan de onderkant van het panneel. De plaat onder het stuur wegneme en naar boven kijken (e.v.t. met een lampje ) en je ziet links en rechts op de uiteinden van het instrumentenpaneel de 2 torx20-jes zitten. Ga met je hand vanaf de onderkant naar boven naar de achterkant van het paneel en trek zachtjes aan de kilometer teller kabel (witte kunstof houder) tot deze eraf is (kan vast zitten...). Paneel nu voorzichtig naar voren klappen en de stekkertjes eraf schuiven. Aanvankelijk van je uitvoering zitten er meerdere 1,2 watt lampjes in het dashboard en anders een of meerdere centrale 2 watt steeklampen. Vervang meteen alle lampjes die 'altijd' aan zijn als de verlichting brand. Zoals e.v.t. toerenteller en tankmeter. Monteren in omgekeerderde volgorde.

Remmen: Is dat piepen altijd? Al vanaf montage? Het best kun je even je wiel eraf halen en kijken of je overmatige metaalslijpsel ziet liggen. Of dat er iets tussen zit. Het lijkt me sterk dat de remmen nu al zover versleten zijn dat de indicator al aangeeft, dat de blokken op zijn. (metaal van de indicator op metaal van de schijf)
Dat het lampje aan gaat, kan omdat het indicatorkabeltje misschien sluiting maakt, omdat ze het niet of verkeerd hebben aangesloten.
Laat dit in iedergeval z.s.m. controleren. Remmen zijn best belangrijk.......

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Clio of stel zelf een nieuwe vraag.