Saab 9-5: Sludge probleem - voorzorg maatregelen

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.3lpt

Hallo,
na al de berichten over de sludge problemen bij oudere 9-5 modellen, heb ik besloten om al de krukas ventilatie slangen te vervangen, maar ik heb de olie vanger en de check valve niet gedaan ( de kleine ventiel van klep deksel naar gasklep huis ) is dit ook nodig ?

alvast bedankt

ZoetZuur

Geplaatst door ZoetZuur (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Saab 9-5? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

leo saab (0) PRO, 17 jaar geleden

Sinds kort geeft saab als ventilatie verbetering een compleet set incl olie bak,kom even langs dan krijg je een copy van deze service info.Groet Leo

marc Lenssen (0), 17 jaar geleden

Hallo Leo,

Ik heb een 2001 9-3 met slechts 80.000 kilometer. Sinds kort rookt ie af en toe bij een koude start. Het is geen condens maar echt verbrande olie. Ik heb gebeld met Saab Haarlem en deze zei dat de turbo intern lekt en dat dat lek dicht gaat zodra de turbo opwarmt. Het is echter het begin van het einde en er moet een nieuwe turbo op. Bij navraag hoe dit kan bij slechts 80.000 kilometer had de monteur niet echt een antwoord. Ik heb de auto toen meegenomen naar Saab classics in Haarlem en gesproken met de eigenaar Wiering. Hij heeft de boel bekeken. Hij zei dat de slang van de carterpan ontluchting slap was en onderaan heel korrelig aan voelde: black sludge. Nu spreek jij over een bulletin dat gaat over een geupdate ontluchtings set. Wat is dit bulletin en hoe kom ik er aan? En voorkomt de montage van deze set dat ik opnieuw sludge opbouw? Ik zou dit bulletin graag hebben zodat ik het mee kan nemen naar mijn eigen dealer en tot een vergelijk kan komen. Het zou toch zonde zijn dat ik nu een hoop geld moet uitgeven en dan over een paar maanden weer terug kan met nog grotere schade. Ook heb ik begrepen dat Saab de garantie op de motor verleng heeft als er problemen blijken te zijn voortgekomen uit de black sludge ( zoals mijn kapotte turbo). Nu kan ik daar wel een Amerikaans document over vinde op het web maar geen Nederlands document. Is daar eventueel ook een bulletin over verschenen dat ik zou kunnen gebruiken?
Ik ben dankbaar voor iedere tip of advies.

Bedankt en met vriendelijke groet,

Marc Lenssen
marc@lenssen.nl

leo saab (0) PRO, 17 jaar geleden

Mark,als er in jouw 9.3 echt black sluts zit en het service boekje is optijd gestempeld geeft saab 7 jaar garantie op dit soort van vervuiling,in principe valt de turbo niet onder deze regeling omdat black sluts alleen maar voor komt in de koude gedeeltes van de motor,de service info zal ik opzoeken en sturen.groet Leo

marc Lenssen (0), 17 jaar geleden

Hallo Leo,

Ik had nu juist begrepen dat de slechte carterpan ventilatie zorgde voor black sludge. Deze zorgt ervoor dat de olie zeef dicht komt te zitten zodat de motor en vooral de turbo een onvoldoende smering krijgen. Als de turbo stuk gaat als gevolg van een slechte smering als gevolg van black sludge en een slecht ontworpen carterpan vertilatie dan zou die schade toch ook gewoon onder de verlengde garantie zitten?

Ik heb mijn Saab garage maar ens een mail gestuurd met deze vraag. Eens zien wat er aan antwoord komt.

Bedankt alvast voor de documentatie.

MvG,


Marc

leo saab (0) PRO, 17 jaar geleden

Mark,Je hebt gelijk als het zover komt dat het aanzuig filter verstopt raakt en de motor onvoldoende smering krijgt kan de turbo ook stuk gaan,maar deze staat niet genoemd in het garantie verhaal gr Leo.

ZoetZuur (0), 17 jaar geleden

Leo, hartelijk dank voor je informatie, ik kom dezerdagen langs bij jullie.

mvg, yanni

leo saab (0) PRO, 17 jaar geleden

Hoi, Yanni en Mark ik heb julli een email gestuurd over de carterventilatie maar niets gehoord als het niet aangekomen is hoor ik het wel.Groet Leo

ZoetZuur (0), 17 jaar geleden

Hallo Leo,

Email reeds ontvangen, hartstikke bedankt voor je info.

mvg,

yanni

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Saab 9-5 of stel zelf een nieuwe vraag.