Seat Ibiza: [IBIZA 1.6 SR] Fluitend geluid

Bouwjaar: 2002

hoi, hoi..

Als ik mijn seat Ibiza uit jan 2002 gestart heb klinkt er een hoog fohnend geluid(oftewel fluitend). Dit doet hij alleen als je hem s'morgens start (oftewel als hij helemaal koud is.) Dit geluid houd 2 tot 3 minuten aan. Echter als je hem start, af zet en weer start is het geluid ook voorbij.

Ik ben met dit probleem naar de garage geweest, zei hebben er naar gekeken en het bleek een droogstaande kogellager te zijn die in een electro motor net voor de motor zit, en die schijnt mits ik het goed begrepen heb iets te maken te hebben met het uitlaat systeem?/ Luchtfilter?

Nadat deze kogellager gesmeerd was, bleek het probleem niet te zijn opgelost. Volgens de garage is er weinig aan te doen, hooguit de electromotor vervangen (kosten 400 tot 500 E) of er een 2dehands inzetten.

Wat de garage echter aanrade was lekker mee door blijven rijden (kan geen kwaad volgens hen) en als ie echt veel vaker en harder gaat piepen, dan pas de electro mootor vervangen.

Nu ik mijn verhaaltje kwijt ben heb ik de volgende vragen.

1) Denken jullie ook dat doorrijden geen kwaad kan?
2) Hoe heet hat apparaatje / electro motor?
3) Wat zou zoiets 2dehands kosten
4) Hoelang zou zoiets mee gaan?
5) Wat is beter 2x achter elkaar starten of 2/3 min dat ding laten fluiten?
6) Iets dat ik nog vergetn ben

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Voodoo 3

Geplaatst door Voodoo 3 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Ibiza? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Dolle Driekus (0), 19 jaar geleden

1) ik denk niet dat het kwaad kan, als het dat tenminste is.
2) geen flauw idee. Zal wel iets met inlaat-luchtdruk of uitlaat-gas-reiniging te maken hebben, maar ik ken het niet.
3)?
4)?
5) laten fluiten, als hij het dan echt begeeft is het tenminste alleen dat. Als je iedere keer 2x start worden allerlei andere onderdelen van je motor ook gemarteld.

Het lijkt me wel belangrijk zeker te weten waar het geluid precies vandaan komt. Zo'n electro motortje draait waarschijnlijk onafhankelijk, dus als die het begeeft blijft het daar ook bij. Dat geldt niet altijd voor wat vaker voorkomende fluitbronnen: spanrol distributieriem, dynamo, waterpomp. Als die het echt begeven is het meestal problemen langs de kant van de weg.....

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Ibiza of stel zelf een nieuwe vraag.