Seat Cordoba: Seat Cordoba 1997 1.6 SXE start niet

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 (AFT, 8v, 101pk)

Hallo allemaal,

Sinds gisteren wil onze Cordoba ineens helemaal niet meer starten. De startmotor draait vrolijk vol enthousiasme z'n rondjes, maar de motor wil ondanks herhaalde pogingen niet starten. Geeft zelfs geen sputtertje, helemaal niets. 2,5 jaar geleden hadden we hetzelfde probleem, toen bleek uiteindelijk dat de ECU vol met water zat. De dealer heeft toen (bleek uiteindelijk onnodig) eerst de startonderbreker vervangen, de anwb kort daarna de bobine en uiteindelijk ikzelf van de sloop de ECU, waarna de auto de afgelopen 2,5 jaar als een zonnetje heeft gelopen.


Als eerste heb ik nu dus maar meteen de ECU gecontroleerd, die is droog, net als de aansluiting ervan en hij reageert normaal op m'n laptop met vag-com software. Er staan geen foutcodes in het geheugen overigens. Ik ga er dus vanuit dat die goed is.

De motor lijkt ook gewoon benzine te krijgen, je hoort de brandstofpomp aanslaan als je de auto op contact zet, bougie ruikt ook naar benzine als je er één uitdraait na een startpoging. Ik ga er dus vanuit dat dit ook goed zit.

Blijven de bobine en de verdelerkap als hoofdverdachten over. Deze schijnen beiden vaak kapot te gaan / problemen te gegeven.

Ik heb de bobine doorgemeten met m'n multimeter volgens de waarden genoemd in dit topic: http://www.vwforum.nl/golf-i-ii-iii-jett.... Dat lijkt in orde. Daarnaast heb ik de bobine->verdeler kabel los getrokken en nabij en op de aarde van het motorblok gehouden tijdens het starten, maar heb geen vonken kunnen waarnemen, wat wel zou moeten? Rest de vraag dus of die bobine goed is of niet (ter herinnering: pas 2,5 jaar oud..).

Van een verdelerkap weet ik niet zo goed waaraan ik kan zien dat die niet meer goed is, toen ik de auto kocht (3jaar geleden) was dat het schoonste onderdeel onder de motorkap, dus ik ga er vanuit dat die toen niet al te oud was. De kap is in ieder geval droog van binnen en buiten.


Blijft de vraag wat dus het probleem is. Er is me niets aan de auto opgevallen tot gisterochtend, startte gewoon gemakkelijk, hield niet in, nam niet meer brandstof, rook niet ergens naar, niets wat deze onaangename verrassing 'aankondigde'. Als iemand ideeën heeft hoor ik het graag!

Alvast bedankt,

Groeten Harmen


p.s. Ik heb voor de vorm geprobeerd te starten via startkabels, geen effect..

Happel

Geplaatst door Happel (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Cordoba? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

limbra (580), 12 jaar geleden

Als de bougie naar benzine ruikt (nat is) dan krijg je in elk geval brandstof ,
Als je de bobine kabel vanaf de bobine op massa legt en dan tijdens het starten geen vonk krijgt is de bobine de meest verdachte hier in .
ook al is deze 2,5 jaar oud (ook dat kan kapot)

als je al geen vonk krijgt vanaf de bobine zal de verdeler ook niets krijgen en dus de bougies ook niets ,
bobine lijkt dus de veroorzaker ,
meet eens op het stekkerblok van de bobine of deze wel de nodige spanning krijgt .
aangezien deze niet echt goedkoop zijn , is een auto demontage bedrijf misschien een optie.

Happel (0), 12 jaar geleden

De bougie is niet nat in de zin van doorweekt, maar ruikt wel stevig naar benzine.

Als de auto op contact staat krijgt de bobine gewoon 12v aangeleverd. Dus, tot daar is het goed. Ik ga een nieuwe/andere bobine regelen en kijken wat die doet.

Happel (0), 12 jaar geleden

Andere bobine erin: starten->lopen.

Probleem opgelost :-)

Blijf het nog wel vreemd vinden dat ik bij het doormeten van de bobine met de multimeter wel de goede waarden vind, wat impliceert dat die bobine goed is, maar blijkbaar deed hij het toch niet..

Punt (35) PRO, 12 jaar geleden

Onder de bobine zit toch nog een module ,deze is vaak de veroorzaker. Deze wordt wel in z'n geheel vervangen. Groeten.

Happel (0), 12 jaar geleden

Oke bedankt, weten we dat ook weer.

Groeten

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Cordoba of stel zelf een nieuwe vraag.