Seat Ibiza: Soms moeilijk in versnelling

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 tdi

Hallo , ik heb een probleem met de 6 versnellingsbak van mijn ibiza. Af en toe wil de auto alleen tijdens stilstand met draaiende motor ( bv voor verkeerslicht ) lastig in of/en uit de versnelling. Net of de koppeling niet 100% vrijkomt bij volledig ingetrapte koppelingspedaal. Als ik meerdere keren de koppeling intrap dan lukt het 1x om de versnelling gemakkelijk in te leggen, daarna weer stroef. Wanneer ik de motor uitzet als dit stroeve schakelen voorkomt dan schakelt die wel probleemloos.Onder het rijden overigens geen enkel probleem met het schakelen. Iemand enig idee waar dit aan kan liggen voordat ik blindelings verschillende dingen moet gaan laten vervangen.

rob4

Geplaatst door rob4 (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Ibiza? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

ricky (0) PRO, 8 jaar geleden

Als de slag van de koppeling gewoon goed aanvoelt, dus gelijk tegendruk tijdens intrappen koppeling en niet pas halverwege tegendruk dan lijkt het idd sterk op de koppeling die niet vrijkomt.
Je hebt ook 2 massa vliegwiel daar kan het ook aan liggen maar die is pas goed te beoordelen als de bak eraf ligt.

Je hoort geen rammelende bijgeluiden tijdens stationair?
En gaat de koppeling heel zwaar?

rob4 (0), 8 jaar geleden

Pedaal heeft van begin tot eind normale en constante tegendruk. Ik hoor of voel geen geratel of geschud van het 2 massa vliegwiel. Ik voel en hoor wel een schokje als ik in de 1e versnelling voor het stoplicht sta , en dan krijg ik de auto moeilijk uit en dan weer in de versnelling

ricky (0) PRO, 8 jaar geleden

Dan komt de koppeling niet vrij dus nieuwe set monteren.

rob4 (0), 8 jaar geleden

Mag er van uitgaan dat het vliegwiel nog ok is omdat ik geen gerammel hoor en geen geschud voel ?

ricky (0) PRO, 8 jaar geleden

In principe wel want meestal geven ze dan bijgeluiden maar iemand die ervaring hiermee heeft en dit vliegwiel met eigen ogen kan voelen en horen die kan het beter beoordelen dan ik achter de pc maar zelf denk ik dat je klaar bent met alleen een nieuwe koppelingsset uitgaande vanaf jouw info.

rob4 (0), 8 jaar geleden

@ricky , bedankt vd info. Welk onderdeel zorgt nu precies voor de problemen met het schakelen ?

ricky (0) PRO, 8 jaar geleden

Koppeling ingetrapt is verbinding verbroken tussen motor en versn.bak, koppeling los is vaste verbinding van motor via de koppelingsplaat naar de prise-as (ingaande as bak) van de versn.bak. Drukgroep en koppelingsplaat zorgen hiervoor.
Of de koppelingsplaat beweegt stroef over de prise-as waardoor de ontkoppeling niet gebeurd omdat de plaat dan met de motor blijft meedraaien of de drukgroep (die jij voelt met tegendruk pedaal) ontkoppelt niet waardoor de koppelingsplaat ook blijft meedraaien met de motor en dus de versnelling niet/moeilijk ingeschakeld kan worden omdat die prise-as maar mee blijft draaien terwijl deze dan juist vrij zou moeten gaan draaien zodat de versnelling ingeschakeld kan worden.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Ibiza of stel zelf een nieuwe vraag.