Toyota Starlet 1989: Auto start niet meer

Bouwjaar: 1989, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld

Hallo,

Een kennis heeft een oude Toyota Starlet. Sinds kort wil deze niet meer starten. De startmotor draait nog wel, maar de motor zelf slaat niet meer aan.

We hebben eerst naar de bougies gekeken: deze zagen er naar mijn idee nog best redelijk uit. De kabels waren wel wat vies.

Daarna de bobine open gemaakt. Hier zag ik wel wat slijtage. Zowel aan de pinnen als aan de rotor. Zie foto's. Zou dat het kunnen zijn? Ik heb zelf eerlijk gezegd geen ervaring om vast te kunnen stellen of het nog goed genoeg is of niet. Aan de andere kant: Als de fout in het vonk-systeem zit, is het dan niet zo dat de auto elke keer steeds slechter start? Nu was het meer zo van gisteren deed hij het nog en vandaag plots niet meer.

https://www.xs4all.nl/~hneel/misc/202402...
https://www.xs4all.nl/~hneel/misc/202402...

Andere mogelijkheid misschien: het brandstofsysteem? De brandstofpomp schijnt vaak voor te komen. Maar hoe ziet die er uit, en waar zit die precies? En hoe test ik die?

https://www.xs4all.nl/~hneel/misc/202402...

Of nog andere tips om te checken?

hneel

Geplaatst door hneel (5) , lid sinds 3 maanden geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Starlet? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Michiel-0478 (30), 3 maanden geleden

Basisvoorwaarde voor starten zijn 3 dingen; is er een brandbaar mengsel? Is er compressie? Is er een vonk? Compressie verdwijnt niet zomaar, tenzij de distributieriem gebroken is. Vonk check je door te starten en de aangesloten bougie tegen de massa te houden. Mengsel check je door na een tiental seconden starten de bougie uit te draaien en te controleren of hij nat is vd benzine.

Wat bedoel je met ‘de bougie zag er goed uit?’ Het is belangrijk dat de electrode afstand niet te groot is, anders overbelast je de bobine.

hneel (5), 3 maanden geleden

De bougies zagen er in elk geval nog 'gaaf' uit. Dus geen slijtage aan de electroden of isolator. En ook geen viezigheid.

Maar we gaan die tests eens uitproberen. Dan kunnen we een en ander uitsluiten.

check

Beste antwoord, geplaatst door Beunhaas (590) PRO, 3 maanden geleden

Rotor en verdelerkap vernieuwen , wat jij de bobine noemt is de stroomverdeler....

hneel (5), 3 maanden geleden

Verdelerkap en bougies vervangen. In eerste instantie leek het niet te werken. Na gebruik van wat starter-spray startte de motor wel. En nadien is hij het blijven doen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Starlet of stel zelf een nieuwe vraag.