Toyota Yaris 2007: Hoog olie- en brandstofverbruik

Bouwjaar: 2007, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 2ZR-FE, Motorinhoud (cc): 1800, Vermogen (kw): 98

Hallo! Ik heb een leuke Toyota Yaris 1.8 VVT-I. Nu valt me op dat zowel het olieverbruik als het brandstofverbruik erg hoog zijn. Olie verbruikt ie bijna een halve liter op 3000km. Brandstof verbruikt ie rond de 1 op 10. De meeste kilometers zijn snelwegkilometers en wordt de auto vrijwel altijd voor langere ritten gebruikt. De boordcomputer geeft echter aan dat de auto zo'n 1 op 16,5 verbruikt, dat komt overeen met mijn rijstijl en de snelwegen die we rijden. Sta ik echter bij de pomp dan reken ik gewoon 1 op 10.

Ik heb de auto op de brug gehad, alles was kurkdroog! Dat betekent dat de olie dan ergens op brandt ipv lekt. Ik zie echter niet echt donkere uitlaatgassen ergens. Wielen draaien mooi, de remmen lopen dus ook nergens aan. Verse APK gehad, dus vermoed ook niets verder met de reminrichting wat het verbruik zou kunnen uitleggen.

Ik vermoed dat een en ander met elkaar verband houden. Wellicht een sensor die de verkeerde waardes doorstuurt naar de ECU?

ysboxman

Geplaatst door ysboxman , lid sinds 3 weken geleden

4 Reacties

oldford PRO, 3 weken geleden

Een olieverbruik van 1 liter op 6000 km vindt ik nog wel meevallen. Bij 1 liter op 1000 km moet je je pas zorgen gaan maken.

Je verbruik is wel wat aan de hoge kant. Als de auto dit echt verbruikt dan zou je ook afwijkingen in het uitlaatgas verwachten, wat resulteert in een of meer foutcodes. Maar gezien de recente APK heb je kennelijk geen foutcodes of de uitlaatgassen zijn gemeten en vallen binnen de normen.

Andere mogelijkheden zijn: een brandstoflek of de gereden kilometers worden niet goed weer gegeven (te laag).

ysboxman, 3 weken geleden

Ok check! Dan is het probleem met de olie, ook gezien de leeftijd van de auto, niet een halszaak begrijp ik. Ik ga nog wel even goed kijken of het blok nogsteeds zo droog is. Maar geen lek, geen blauwe/zwarte rook en een beperkt verbruik van 1 liter op 6k kilometer.

Dan nog het probleem met het brandstofverbruik. Zou het kunnen komen door een defecte LMM of Lambda sonde? Ik ga op de brug even goed kijken naar brandstoffilter en leidingen.... Thanks voor je reactie.

oldford PRO, 3 weken geleden

Een defecte sonde zou dit ook kunnen veroorzaken, maar dan brandt meestal ook je MIL (gele lamp met symbool van een motorblok). En dan zou ook je verbruiksmeter meer aan moeten geven.
En dan vermoed ik dat je ook bij de APK problemen (afkeur) zou hebben gehad.

kaleido 1 PRO, 3 weken geleden

Wat voor banden , maat , zitten er onder , spanning oké?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Yaris of stel zelf een nieuwe vraag.