Toyota Previa: Oliedruk Previa D-4d Bij Koude Motor Laat Op Gang

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Diesel, Motorcode: D-4D

Zit met een probleem bij een Previa D-4D. Oliedruk is bij koude motor en bij b.v. een dag stilstaan na het starten pas na 20-30 seconden op druk. Heb dan ook echt 0 bar! Heb het idee dat de olie terugloopt in die tijd en de oliepomp het systeem eerst weer moet vullen en op druk brengen. Bij deze motor is +/- 20.000 km geleden al een turbo vervangen die stuk was gegaan. Na 15.000 km begaf de tweede turbo het ook weer. Vermoed nu dat dit wel eens door te kort smering in de opstartfase kan komen. Vreemd is dat na het vernieuwen van de turbo's dit verschijnsel zich niet voordeed, het doet zich pas voor na een paar duizend km.
Na het vervangen van de turbo ook carterpan verwijderd om aanzuigzeef te controleren, maar deze was brandschoon! Oliedruk is als de motor eenmaal even loopt perfect op waarde, vraag mij dan ook af of het zin heeft om hier een nieuwe oliepomp voor op te zetten. Er zit voor de sproeiers een terugslagklep in het blok geschroefd (denk juist bedoeld voor het teruglopen van de olie) en heb deze al vernieuwd zonder resultaat.
Olie ook laten analyseren in laboratorium op eventuele brandstofverdunning, maar hier was geen sprake van.
Iemand aanwezig die dit eerder heeft meegemaakt, of die wellicht iets weet waar ik nu even niet aan gedacht heb?

Alvast bedankt voor de medewerking!

SUPRA

Geplaatst door SUPRA (0) PRO , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Previa? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

thienan (0), 14 jaar geleden

hi,
heb juist een moteur van een previa moeten reviseren, lagers schalen en krukas waren kapot door te weinig smerring .oliezeef was niet verstopt maar de oliepomp was kapot door lekkende injectoren .Volgen me de gaten van de oliezeef zijn te groot daardoor alles wordt meegezogen in de oliepomp .Demonteert eens de oliepomp om te controleren is best ;

wim1 (0), 14 jaar geleden

Hoi,

Dat probleem heb ik ook gehad.
Is opgelost sinds ik zo'n bus van forte bij de motorolie heb gegooid en de gebruiksaanwijzing heb gevolgd.
Verder moet je opletten of er een origineel oliefilter is gebruikt want daar zit een terugslagklepje in en bij de imitatiefilters niet of niet altijd.

Succes Wim

patrickbotten (0) PRO, 14 jaar geleden

geen produkten indoen..... karterpan af doen is zeer makkelijk bij deze modellen, en de olieaanzuigzeeft kuisen je zal zien dat deze vol roet zit !

voor definitieve oplossing dichtingen van injectoren vervangen, wel wat werk aan schat iets van een 2 a 3 uur.

Anders om de 20 a 30000 km carter afdoen om de zeef te reinigen.

SUPRA (0) PRO, 14 jaar geleden

Beetje laat met reageren, maar probleem is ondertussen opgelost. Bewuste Previa was vandaag weer in de garage voor regulier onderhoud en probleem is niet meer teruggeweest. Motor is gespoeld met forte motorflush. Vermoed dat de overdrukklep in de oliepomp door vervuiling niet goed afdichte en daardoor de olie bij wat langere stilstand laat teruglopen. Zodoende moet eerst weer het systeem gevuld worden alvorens de druk is bereikt.

Bedankt voor het meedenken!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Previa of stel zelf een nieuwe vraag.