Toyota Urban Cruiser 2009: Storing p2196

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld

Hallo,
Al een paar keer branden de volgende lampjes, motorstoring, vsc en trf off. De auto rijdt verder normaal. De garage heeft hem uitgelezen code p2196, de monteur zegt de (voorste) lam isbdasonde. Maar als hij deze door meet is alles goed. Nu willen ze deze vervangen, maar hij durft niet te beloven dat het dan opgelost is.
Ik heb ontzettend veel ellende gehad met mijn vorige auto, van alles vervangen en veel geld kwijt, voor Jan*. Uiteindelijk toen zelf hier gaan zoeken, en gevonden wat het was.
Mvg,
Heidy

Heidy_C

Geplaatst door Heidy_C , lid sinds 2 weken geleden

1 Reactie

oldford PRO, 2 weken geleden

P2196 - Lambda-sensor Bank-1 Sensor-1 signaal te rijk
Het betreft inderdaad de voorste lambdasensor. Als je meer dan 1 voorste sensor hebt dan is het de sensor die op cylinder 1 zit.
Ofwel de sensor geeft onterecht een melding te rijk af (sensor defect, bedrading defect) danwel het mengsel is echt te rijk en de sensor doet gewoon zijn werk. Dat laatste is wat je monteur zegt, dat alles correct is bij doormeten.

Ik zou eerst een 4-gas test doen om te zien of het mengsel echt te rijk is.
Een andere aanwijzing kan zijn de fuel trims. Bij een te rijk mengsel gaan die negatief (minder brandstof injecteren). ALS de fuel trims negatief zijn, dan zal het mengsel ook echt wel te rijk zijn. Bij een verkeerd signaal en flink negatieve fuel trims krijgt de motor te weinig brandstof en dat zou je moeten merken bij het rijden (hikken, horten, stoten).

    Dank je wel voor je antwoord. De lampjes branden, maar ik merk helemaal niks, ik kan gewoon rijden. Niks hikken, horten, stoten. Dan ga ik vragen voor een 4-gas test. Hij is vandaag apk gekeurd en er was verder ook niks bijzonders. - Heidy_C, 2 weken geleden
    En je bent goedgekeurd? Dan hoef je niet om een 4-gas test te vragen. Officieel hebben ze die bij de APK keuring al gedaan. Dan wordt het rijdend uitlezen en kijken wat er onder belasting gebeurt. Of eerst de Freeze Frame data van de foutcode uitlezen om te zien onder welke omstandigheid de foutcode optreedt. - oldford PRO, 2 weken geleden
    De lampjes zijn vanzelf weer uit gegaan, na 2 dagen. De metingen waren goed, daarom snap ik het niet. Als het kapot is, zou ik er toch iets aan moeten merken met rijden, maar dat is niet. De garage zei het kan ooit zijn dat hij een kleine afwijking registreerd en dan krijg je een melding. Is dan de stekker/sensor vies? Toch die lambda? Ergens gelezen over een yaw sensor, die smerig was, zou dat het kunnen zijn? - Heidy_C, 2 weken geleden
    Deze foutcode gaat echt niet over een kleine afwijking. Ik zou eens een andere dealer/garage gaan zoeken met meer verstand van zaken. - oldford PRO, 2 weken geleden
    In de buurt zit een Toyota garage, dan ga ik die benaderen. Dank je wel voor je antwoord. - Heidy_C, 2 weken geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Urban Cruiser of stel zelf een nieuwe vraag.