Volkswagen Bora 2004: Brommend geluid na afzetten motor * met filmpje *

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 TDI

Ik rijdt een VW Bora TDI 96 KW uit 2004. Eergister en ook gister had ik het volgende probleem: Als ik de auto heb geparkeerd en ik zet de motor uit, dan is er zo'n 15 seconde een soort hard brommend geluid te horen dat volgens mij onder de motorkap vandaan komt. Ik reed constant met de climate control op de koudste en hoogste stand aan. Heb het nu 3x gehad en steeds als ik de motor uitzet. De motortemperatuur was wel steeds goed. Ik hoor dus alleen dat brommende geluid voor de rest heb ik geen andere bijgeluiden gehoord. Iemand gaf aan dat het de ventilator kan zijn die dan nog even aanslaat en hij zei dat het beter was om climate control uit te zetten een minuut of 5 voordat je stopt met rijden. Wat ik alleen dan raar vindt is dat ik vorige maand in duitsland was met een graad of 30, en daar had ik de climate control ook constant aanstaan op de koudste en hoogste stand en toen heb ik nooit gebrom gehoord, en bij mijn vorige bora 66KW uit 2001 waar ik bijna 2 jaar in gereden heb met standaard airco heb ik dat geluid ook nooit gehoord. Dan is het toch raar dat dat er nu opeens wel is? Op het topic van autoweek werd al gesuggereerd dat het eventueel een bekend VAG-probleem zou kunnen zijn: Een lek in een vacuümslangetje (vaak van de rembekrachtiging); soms ook klepje ervan.

Iemand nog op/aanmerkingen hierover?

michaeld

Geplaatst door michaeld (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Bora? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

hellbat (0) PRO, 17 jaar geleden

dit is niet het geluid van een ventilator.

Het klinkt meer als een electrische brom, van bijvoorbeeld een spoel die blijft hangen( ABS ???)

Ik kan je jammer genoeg hiermee niet verder helpen .

Groeten Marcel

michaeld (0), 17 jaar geleden

Net even bij de dealer geweest en “gelukkig” was het soort gebrom weer even hoorbaar nadat ik bij hun de motor uitzette. Het valt me nu dus echt op dat het alleen gebeurt als ik de airco (heb) gebruik(t) want zet je die uit dan hoor je het nooit, en het lijkt erop dat het alleen gebeurt als je met koude motor wegrijdt, en hierna dus de motor uitzet en als het geluid er 1x is geweest blijft het ook weer ff een tijdje weg ook al herstart je de motor hierna nog 100x. Het geluid kwam linksboven de turbo vandaan.

De dealer gaf aan dat er bij de nieuwere types er een soort van extra (elec). waterpomp? is bijgebouwd voor de nakoeling en dat dit het geluid zou kunnen zijn, ook zou het de “fan” kunnen zijn, of iets met de klep v/d airco linksboven de turbo (sorry voor onduidelijke beschrijvingen). De 2 ventilatoren draaien gewoon goed en volgens hun is het 100% uitgesloten dat dit de oorzaak zou kunnen zijn.

Ook heb ik de vorige eigenaar gesproken en die gaf aan het geluid nog nooit gehoord te hebben en ik blijf het dus vreemd vinden dat het geluid er nu opeens wel is en bijv. vorige maand in Duitsland niet terwijl het daar ook 30 graden was. Dat klopt dan toch niet of zie ik het nou helemaal verkeerd?

michaeld (0), 17 jaar geleden

Ik had het net weer en zat snel aan paar slangen en kwam erachter dat als je de slang (van de airco)? knijpt dat het geluid half weggaat. Ik heb even 2 foto's gemaakt van wat ik bedoel om het wat duidelijker te maken. Denk dat er iets mis is met die stekker.

hellbat (0) PRO, 17 jaar geleden

Ik begin te twijfelen of je nog wel genoeg koelmiddel in het systeem hebt zitten, als dit te weinig is, gaat dit gepaard met borrelen, misschien dat je nog net genoeg erin hebt zitten om het niet te laten borrelen, maar dat het met uitgeschakelde motor toch net te weinig is.

Groeten Marcel

michaeld (0), 17 jaar geleden

Iemand nog een idee?

volgwagen (0) PRO, 17 jaar geleden

ik denk idd dat er iets met je airco is. Laat hem is controleren/afpersen. Het zou ook kunnen dat de druksensor dit geluid veroorzaakt gezien je bij je laatste fotos aan je druksensor zat te friemelen.

michaeld (0), 17 jaar geleden

Ik had het vanmiddag weer, het is dus alleen als het buiten warmer is als 25 graden en alleen altijd 1e keer na vertrek met koude motor.

snowman11000 (0), 17 jaar geleden

Michaeld,Ik heb dat probleem al 1,5 jaar bij een Golf V5 en is niet te vinden en is soms even weg,bij mijn auto is het ergst als ik deze uitzet dan gromt fluit en piept het gehele systeem ,en ook net als bij jouw auto als die koud is even piepen en grommen.Ik zet meestal de airco uit voordat ik de auto afzet en dan is er niets aan de hand...tja gewoon mee leren leven werd er tegen mij gezeg.of een zoektocht op gang zetten maar daar heb ik voorlopig nog geen zin in...ook succes ik blijf het volgenen laat even horen als je het gevonden heb.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Bora of stel zelf een nieuwe vraag.