Volkswagen Golf: Verlichting aan = dashbord uit

Bouwjaar: 1983

Ben in het bezit van een golf 1 Gti uit 1983. Als de rijlichten aan worden gedaan, valt het dashbord gedeeltelijk weg. Oa. de toerenteller en de boordcomputer (MFA) werken dan niet meer. De koelvloeistof meter en de brandstofmeter blijven wel werken. Zodra ik de verlichting weer uit doe, heb ik weer een geheel werkend dashbord.

Waar kan het probleem zitten. Heb al de printplaat bekeken, maar kan daar geen bijzonderheden aan kunnen vinden. Verder de massa nagekeken van het dashbord. Is verbonden met één massa draad, wat volgens mij goed is. Verder de schakelaar van de verlichting bekeken, maar kan ook hier niets te vinden.

Wie heeft een idee??

Sjoerd10947

Geplaatst door Sjoerd10947 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Golf? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

sjaak10918 (0) PRO, 19 jaar geleden

lijkt wel alsof op de massakant van de instrumenten spanning komt. Probeer eens de dashbordlampjes te demonteren en kijk of het probleem blijft. Is de verbinding van de massakabel aan de carrosserie niet geoxideerd ?

dutch123 (65), 19 jaar geleden

Dat moet toch een aardfout zijn volgens mij. Dat de brandstofmeter en temperatuurmeter blijven werken kan als deze aan één kant aan de plus hangen van het dashboard en aan de andere kant direct naar het opneemelement gaan. (Voor de temp. meter een NTC in je blok, voor je brandstof een variabele weerstand in je tank)
Als je het probleem niet kunt vinden, een slechte draad (meestal connector) is soms lastig op te sporen, kun je altijd een extra massa draad naar je dashboard trekken. (Wel opletten dat je deze draad niet toevallig op een connector aansluit die verdacht is.)

audia4 (0) PRO, 19 jaar geleden

100% op de dashboard massa verrot, zit tussen de zekeringkast en het rempedaal. is een knooppunt van bruine draden op een soort kroontje dat met een parker in de carrosserie vast zit. Hele boel demonteren, eventueel nieuw kroontje bij de dealer halen, carrosserie ter plaatse kaalmaken, nieuwe parker er in en nieuwe stekers op de bedrading krimpen. Als alles vast zit en werkt de hele handel in de vaseline spuiten, dan gebeurt het nooit weer.

PS, dit wil nog wel eens een vochtig hoekje zijn in de golf 1 door lekkage via de voorruit of door lekkage via de doorvoer van de motorkabelboom achter de zekeringkast.........
Verrotte zekeringkasten komt ook nogal eens voor.

succes

Sjoerd10947 (0), 19 jaar geleden

Kroontje met de bruine draden zit zeker rechtsboven de zekeringskast. Zal deze vervangen en nieuw kroontje, parker en stekkers erop monteren.
Klopt inderdaad dat er bij de doorvoer van de motorkabelboom een rubber zat, welke niet goed aansloot. Heb deze al vastgezet.

Laat wel weten als ik de boel heb gemaakt. Zal niet eerder zijn dan donderdag of vrijdag. Alvast bedankt.

audia4 (0) PRO, 19 jaar geleden

Ja klopt, en het kroontje is vaak verrot (is staal verzinkt en de stekkers van koper, water erbij en feest is compleet, galvanische corrosie noemen we dat) en de massa's van alles aan de binnenkant van de auto zit er op.

Mocht dit niet helpen, dan de cockpit uitbouwen en de printfolie en de connectors aan de achterzijde inspecteren.

Paulus8636 (0) PRO, 19 jaar geleden

Bij de golf II loopt er vanaf het kroontje ook een dikke (4mm²) bruine draad rechtstreeks naar de min van de accu. Zit die er bij jou ook? zo ja, hoe is die er aan toe? Ik heb weleens gezien dat het oogje op de accu afgebroken is. Heeft golf 1 er geen, dan kun je die extra draad trekken.
Succes,
Paul

Sjoerd10947 (0), 19 jaar geleden

Nou probleem opgelost,

Heb de massadraad afkomstig van het dashbord onderbroken/ doorgeknipt. Hierna de massa van het dashbord direct doorverbonden met het kroontje. Volgend probleem was dat de MFA het niet deed. Dit verholpen door het andere eind van de doorgeknipte massadraad aan de carroserie te monteren. Dashbord werkt weer zoals het moet, incl. de MFA.

Heb wel volgend probleem dat de knipperlichten het niet doen. Zelfde probleem als W. Dijkstra (bericht zoeken op knipperlichten, bericht van 26-10-03) Ga morgen eerst de zekeringen nakijken.

Verder bedankt voor de hulp.

audia4 (0) PRO, 19 jaar geleden

Lekkage gehad?? check de achterkant van de zekeringkast eens. Waarschijnlijk is ie helemaal verrot. Veel voorkomend probleem

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Golf of stel zelf een nieuwe vraag.