Volvo 850: Airco/verwarming werkt niet goed.

Bouwjaar: 1995

Ik kan een Volvo 850 estate kopen waarvan de airco/verwarming niet naar behoren werkt.
Deze stopte plotseling tijdens een vacantie reis van de eigenaar.
Het is een after-sale airco. De airco pomp draait wel, als je op het bedieningspannel de temperatuur verandert. Rechts achter het dashboardkastje hoor je dan een zacht tikkent geluid. De wagen ontwasemt, verwarmt en koelt zeer slecht. Ik hoor ook geen fan draaien. Moet ik dit zoeken in de fan of in de aansturing?
Wie kan mij verder helpen?
bvd, Ruud

Ruud10657

Geplaatst door Ruud10657 (0) PRO , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo 850? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

volvoxc90 (0) PRO, 18 jaar geleden

zacht tikkend geluid kan duiden op een vast gelopen motortje of iets dergelijks. Het slecht koelen kan zijn dat er niet genoeg koude middel meer in de airco zit en moet je naar de lek gaan zoeken.

Ruud10657 (0) PRO, 18 jaar geleden

Hi volvoxc90,
Ik heb hem toch maar gekocht. Ga hem dinstag halen. Met vastgelopen motortje, bedoel je daar de aanjagermotor mee, of een klepstel motortje zoals bij de V40 en V70? Zit deze aanjager ook gewoon achter het dashboard kastje? Hoe wordt deze aangestuurt?
Alvast weer bedankt voor je snelle hulp. Je hoort nog als ik heb kunnen zoeken.
Ruud

volvoxc90 (0) PRO, 18 jaar geleden

stelmotortje maar die zitten er een paar op ook achter het handschoenkastje. Deze worden aangestuurd door de regeleenheid of te wel je bedieningspaneel. Kachelaanjager zit daar ook onder.

Ruud10657 (0) PRO, 18 jaar geleden

Fout gevonden, aanjagermotor defect. Dachboardkastje en plaat rechts onder het dashboard verwijdert waarna de blowermotor vervangen kon worden. Motor blokkeerde in de lagers en trok veel stroom. Zekeringen bleven desondanks wel heel. Aircopomp bleef ook werken tijdens de storing waardoor ik wist dat er dus voldoende druk in het systeem moest zijn.
Bedankt voor het meedenken.

volvo850R (0) PRO, 17 jaar geleden

Het komt vaker voor dat de aanjagermotor van een 850 of V70classic stuk gaan,ze draaien dan iets zwaarder.
Ze vragen dan meer ampere en de motor draait niet of nauwlijks,meestal staat er wel een foucode in het systeem: >overstroom< je kunt hem natuurlijk ook testen met een startbooster je zult zien dat de draden vonken met aansturen en warm worden.

Ruud10657 (0) PRO, 17 jaar geleden

Beste volvo850R,
Zoals je al had kunnen lezen was het euvel al opgelost, toch nog bedankt voor je tip. Ik moet echter wel bekennen dat ik hem niet heb vervangen maar gewoon gerepareerd. Extra werk buiten het uit en inbouwen: ca 20 min. Fan ondersteunen en de motoras er met een drevel voorzichtig uit tikken. Motor goed schoonspuiten met remreiniger, met perslucht drogen en met kruipolie de 2 lagers inspuiten. Vervolgens op een accu of startbooster laten draaien tot hij weer soepel loopt. Daarna de kruipolie met remreiniger verwijderen en vervolgens met een goede smeelolie in-oliën. Fan er weer optikken. In bouwen en klaar. Fan draaid ook nu na deze 2 hittegolven nog steeds perfect en zonder bijgeluiden al dik 7 maanden! Zeker bij "eigen" wagens het proberen waard.

volvo850R (0) PRO, 17 jaar geleden

Beste ruud,

Ik had gelezen dat de storing al was verholpen maar ik wou nog even een tip geven over de storing voor andere mensen die dit onderwerp ook lezen misschien heeft iemand er wat aan.
En jou tip heb ik ook gelezen en zal de volgende keer proberen om de motor te repareren.
Bedankt voor de tip!

Groet Leon

Ruud10657 (0) PRO, 17 jaar geleden

Beste Leon,
Het was geen kritiek hoor. Elke oplossing draagt mogelijk bij aan het oplossen van een probleem en laat ons ook eens vanuit een andere hoek denken. Het belangrijkste is dat onze (en zeker ook anderen) problemen zo snel en goedkoop mogelijk worden opgelost. Daar is deze prachtige site perslot van rekening voor, of niet soms?

Ruud

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo 850 of stel zelf een nieuwe vraag.