Volvo V40: doffe tik bij op en afrijden verkeersdrempel

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine

Zowel bij het op- als afrijden (met iets meer dan een slakkengangetje) van een verkeersdrempel hoor ik een doffe tik (klinkt als metaal tegen metaal). Komt voor mijn gevoel ergens uit een van de wielophangingen, maar ik kan het niet goed lokaliseren. Is gekomen nadat ik eens (onverhoeds) te hard over een steile en korte drempel ben gereden. Is nu al bijna een jaar (ca 20000 km) zo en het geluid wordt niet erger.
Een maand geleden is de auto in de garage geweest voor APK en onderhoudsbeurt en heb ik gevraagd de oorzaak van het tikken op te sporen. Volgens de garage was dat slijtage van de rubbers in de draagarmen achter. Deze zijn vervangen, maar het euvel is niet verholpen.
Aangezien een nieuwe APK goedkeuring is gegeven, zou ik mogen aannemen dat het geen ernstig gebrek is, maar het houdt me toch bezig.
Heeft iemand een idee wat de oorzaak kan zijn?

Vriendelijke groet,
Ed

ec

Geplaatst door ec (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo V40? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Punt (35) PRO, 13 jaar geleden

Ed om de schokbrekerstang hoort een demperrubber te zitten .Zit deze er nog hij is wit/geel van kleur. Til de wagen eens tot het eind van de vering op . Demper kan inwendig ook defect zijn of leeg (meegemaakt) Pas bij het demonteren van de poot bleek dat er totaal geen demping in zat en van olie geen spoor. Groeten.

Herman BMW (0) PRO, 13 jaar geleden

Controleer je stabilisatorstangrubbers die op je subframe gemonteerd zitten!
Ik had laatst dat door een versleten rubber dat de stabilisatorstang was verschoven en tegen het subframe kwam.
Dit is te zien door de afstand links en rechts te vergelijken.

MWMautos (0), 13 jaar geleden

ik wilde ook zeggen controleer je stabilizatie armen, heb ik meerdere keren megemaakt. is de geluid harder als je draait over een drempel?

ec (0), 13 jaar geleden

Allen,
Hartelijk dank voor de suggesties. @Martin: geluid is niet harder als ik over een drempel draai. Ik ben teruggeweest bij mijn garage en heb ze gevraagd e.e.a. nog eens goed te controleren (rekening houdend met de door jullie gegeven suggesties). Oorzaak is jammergenoeg niet gevonden, maar ze verzekerden mij ervan dat er niks aan de ophanging, schokbrekers etc. mankeert en dat ik veilig kan blijven rijden. Daar hou ik dan maar op.
Nogmaals dank, wat mij betreft kan dit item worden gesloten.
Vriendelijke groet,
Ed

pajero 83 (0), 13 jaar geleden

Hallo Ed,
Ik heb bij mijn V40 hetzelfde gehad. Steeds één doffe tik bij een verkeersdrempel of put in de weg.
Heb toen regelmatig mijn auto op de detectie-platen gezet en door elkaar geschud. Nooit wat gevonden, totdat ik de dwarsstang onder de motor eens losgezet heb (aan elke kant 1 bout) en terug vast en het euvel was opgelost.
Even op de put, stang los en terug vast en met een beetje geluk ben je ervan verlost.

Proberen.
Succes

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo V40 of stel zelf een nieuwe vraag.