Volvo S80: Hoog verbruik en schudden/vibratie in de auto

Bouwjaar: 2007, Brandstof: Diesel, Motorcode: D5

Het probleem:

Verbruik was 7.2l/100km is nu 8.8l/100km. Opvallend is het verbruik boven de 130 gigantisch toeneemt, bij 180km/h is het verbruik 18l/100 voorheen was het verbruik bij 200km/h 10/100km. Ik heb niet kunnen testen wat het verbruik nu zou zijn bij 200km/h maar reken maar dat het aanzienlijk meer is dan voorheen.

Ook bij 80km/h in z'n 6 gaat het verbruik niet onder de 7l/100km voorheen was dit rond 5l/100km.

Vibratie in de auto voelbaar, extra voelbaar in het stuur, zetel en het gaspedaal, vooral bij 100km/h is het het meest, daarboven lijkt het iets minder te worden, misschien resonantie gelijk met het toerental? 1500 toeren is bij deze motoren sowieso gehorig.

Gekomen sinds of vlak na:

Vervangen van de banden rondom en nieuwe originele Volvo schijven rondom. Dit is de 3e set banden omdat de vorige 2 hoogteslag hadden... er zit nu Michelin Primacy HP 3 onder die mooi rond lopen. Schijven zijn correct gemonteerd en de trommels van de handrem zijn achter vervangen (hele setje)

Wat we al gedaan hebben:

Vervanging 5 verstuivers
Roetfilter laten regenereren
LMM omgewisseld
Versnellingsbak flushen.
Trommels achter verwijderd omdat ik dacht die aanliepen, was niet het geval.
Wervelkleppen nagekeken

De dealer weet het niet, het zit hem niet in de banden of de schijven, waarschijnlijk is het puur toeval dat het probleem zich optrad sinds de vervangen daarvan.
Auto heeft geen foutcodes en alle waarden zijn binnen marge.

Ik heb ter vergelijking in een v70 gereden, zelfde bouwjaar en motor en die had deze vibratie niet, verbruik was ook aanzienlijk lager.

Ik rij er al een half jaar mee en ben het nu zat, degene die de oplossing weet zal ik heel dankbaar zijn!

chrissweden

Geplaatst door chrissweden (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo S80? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

chrissweden (0), 11 jaar geleden

Niemand die het weet?

Misschien helpt dit:

Tijdens verwijderen van de schijven moest er heel hard met een hamer op de schijven worden geslagen. Kan het misschien zo zijn dat de as niet meer goed in de bak zit of iets anders?

Vooral tussengas geven vergt heel veel brandstof en bij 130km/h is het verbruik zo'n 8.8l/100km zeg maar 1.5l te hoog.

mamoli (0), 11 jaar geleden

Hoe is je tweemassavliegwiel? Als jij in zijn 6 80km/h uur rijdt, dan heeft je vliegwiel het zwaar te verduren. Maar dit voel je goed aan de auto dat je ondertoeren draait.

chrissweden (0), 11 jaar geleden

Automaat heeft geen tweemassavliegwiel (behalve DSG maar das geen echte automaat)

Het hoge verbruik zou misschien door een verstopt roetfilter kunnen komen. In de periode dat de schijven/banden vervangen zijn heb ik zo'n 1000km vooral in de stad gereden. Maar de dealer heeft de auto half uurtje op 3000 toeren gehouden zodat de boel zou schoonbranden.

Enig idee hoe ik het roetfilter kan controleren? Auto heeft bijna 160.000 gelopen, moet het filter dan sowieso niet vervangen/schoon gemaakt worden?

Vandaag was het verbruik bij 90km/h in z'n 6 ~5.5l 100km en dat zijn normale waardes. Bij 120km/h is het verbruik zo'n 8.3l/100km en bij 140 9.8l/100km

Lijkt alsof hij op hogere snelheid een stuk meer verbruikt. Ook leuk om te weten is dat bij 120km/h in z'n 5 het verbruik maar 0,4l hoger is dan in z'n 6 (overdrive) dat verschil zou volgens mij flink meer moeten zijn!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo S80 of stel zelf een nieuwe vraag.