Volvo V50: Koelwater temperatuur loopt op

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.0 D

Hallo we hebben 2 jaar geleden een volvo v50 2.0D (bj 2005) gekocht. We hebben tijdens de vakantie van 2010 hiermee een 1300 kg caravan getrokken (route soleil - costa brava). Zonder problemen. In 2011 hebben wij exact dezelfde route gereden met dezelfde caravan en veel last gehad van een oplopende koelwatertemperatuur bij elke langere steile helling (Luik/B, grens Spanje, maar ook minder steile hellingen). Koelwaterniveau was OK, ventilator deed het en de radiator was niet bedekt of iets dergelijks. Temperatuur onderweg was ook niet erg hoog met ca. 20 C.

Enkele waargenomen feiten op een rij (met caravan):
- op vlakke weg is met caravan het verbruik ca. 10-11 ltr/100 km (ca. 90 km/u)
- als ik veel vermogen "vroeg" (dwz ca. 90 km/u helling omhoog en verbruik meer dan 18-19 ltr/100km) en dit voor een langere tijd (langer dan een minuut), dan liep de koelwatertemperatuur telkens op, terwijl ook de airco het niet meer deed (en het vermogen echt minder leek). Na bereiken vd top (vlakke weg of bergaf) liep de temperatuur weer terug naar het normale niveau, kwam de airco weer op gang etc.
- als ik minder dan 12-13 ltr/100km verbruikte op een helling had ik het temperatuur probleem niet, maar dan zakte de snelheid wel duidelijk terug.
- in 2010 hadden we dit probleem nooit. In 2011 altijd bij elke langere helling bergop.
- computer uitlezen na vakantie leverde geen fouten op.

Vragen:
- herkent iemand dit? Oplossing?
- Ik heb gehoord, dat de ventilator 2 snelheden heeft: hoe kan ik controleren of beide werken?
- hoeveel koelwater moet er rondgepompt worden (ltr/minuut of ltr/uur)? Bij toerental xyz?
- Zijn er temperatuursensoren, die deel uitmaken vd regeling en die ik kan controleren?
- kan het aan de thermostaat liggen?

PS De ventilator loopt soms na als je de motor uitzet. Ik meen dit in het begin (2010) wel eens gehoord te hebben, maar in Spanje was dit nooit het geval...???

Jos@home

Geplaatst door Jos@home (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo V50? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

paulmichiel (0) PRO, 12 jaar geleden

Radiateur inwendig dichtgeslibt. vervangen en koelsysteem reinigen. En bij klimmen niet onder de 3000 toeren komen dan moet het goed gaan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo V50 of stel zelf een nieuwe vraag.