Volvo S80: Schrapend geluid rechts voor

Bouwjaar: 1999, Brandstof: LPG, Motorcode: 2.4 automaat

Hallo,

Sinds augustus S80 gekocht, 82000 km. Rijdt helemaal geweldig, maar rechts voorin hoor ik af en toe een schrapend geluid. Na zelf gekeken te hebben denk ik dat het een vliegwiel is helemaal onderin. Een wieltje draait daar in een trommel met de klok meer rond. Het lijkt me de aircopomp. De airco zelf functioneert prima. Moet ik mij zorgen maken of is een druppeltje olie genoeg?

Vast bedankt voor de tips

propellor

Geplaatst door propellor (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo S80? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Herman BMW (0) PRO, 13 jaar geleden

Vliegwiel zit gemonteerd aan je krukas en daarop zit je koppeling gemonteerd die zit niet rechts van je motor!
Het kan goed een span-of looprol zijn.
Maar laat ook zeker de vrijloop van je dynamo contrleren.
Is het geluid weg als je de airco uitzet?

propellor (0), 13 jaar geleden

Beste Herman,

bedankt voor je reactie. Ik bedoelde met 'rechts voorin' als je in de auto zit. Als je voor de auto staat met de motorkap omhoog is het links onderin en zit het vliegwiel dat schraapt onder de dynamo en er zijn 2 slangen en wat bedrading aan verbonden en er zit aan de buitenzijde een platte strip op als een soort knikarm.
Als de airco uitstaat blijft het geluid weg. De riem om de krukas, dynamo en het vliegwiel, waarvan ik dus vermoed dat het de aircopomp is, is vernieuwd. Maar omdat het geluid niet constant is lijkt het mij niet met de dynamo te maken te hebben.

Ben benieuwd of je nog iets kunt bedenken,

groeten

Herman BMW (0) PRO, 13 jaar geleden

Ik weet precies wat je bedoeld maar nog even voor de duidelijkheid bij jou multieriem
zijn de volgende onderdelen gemonteerd:
-Krukaspoelie
-Compressor airco
-Stuurbekrachtigingspomp
-Spanner van de riem
-Dynamo

Wat er weleens kapot wil gaan eigenlijk vastzitten dat is je vrijloop van je dynamo.
En je lager van je spanrol kan geluid maken.
Als ik jou verhaal zo lees zit het prbleem in je compressor van de airco.

propellor (0), 13 jaar geleden

Hallo Herman,

Ja, ik dat dacht ik ook. Ik heb dat in de zomer (voor zover we die gehad hebben) gechecked en het geluid kwam echt bij de, zoals ik nu van je begrijp, compressor van de airco vandaan. Vanochtend heb ik de motor laten draaien tot de airco aansloeg en toen kon ik met de motorkap open geen schrapend geluid horen en liep ook de compressor van de airco vrij rond zonder bijgeluiden.
Als het kouder weer is, zoals de laatste tijd, heb ik de airco niet aan (ook om eventuele schade dat te maken kan hebben met de schrapende geluid te voorkomen), dus het kan zo maar zijn dat de motor warm moet zijn om dat geluid te produceren....

De komende dagen rijd ik weer wat afstanden. Ik zal daarbij een en ander nogmaals checken, de airco aan en uitzetten en horen wanneer dat geluid ontstaat en met een warme motor onder de kap gaan kijken.

Tot zover in ieder geval bedankt voor het meedenken, ik meld me in het komende weekend weer.

groeten

propellor (0), 13 jaar geleden

Hallo Herman,

Zo, weer terug. Het probleem lijkt inderdaad in de aircopomp te zitten. De airco functioneert wel goed en het schrapende geluid doet zich soms wel en soms niet voor (dan loopt de pomp soepel rond). Als de airco uitstaat hoor ik het geluid helemaal niet.

Maar er komt nog een probleem bij. De bovenste poelie aan een kleine kubus met slangen er aan (de stuurbekrachtiging??) maakt resonerende geluiden als ik rustig optrek en doet zich voor rond de 1800 toeren. Betekent dit ruimte in het lager en in hoeverre moet ik hier naar laten kijken?
Hoeveel zou een eventuele reparatie kosten??


Ik hoop maar dat je de antwoorden hebt. In ieder geval vast bedankt en groeten

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo S80 of stel zelf een nieuwe vraag.