Algemeen: Reparatie na ongeval met airbags

Bouwjaar: 2011, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1460, Vermogen (kw): 96

Na een ongeval zijn de airbags vooraan ( bestuurder uit het stuur en passagierskant uit het dashboard ) gekomen. De garage vertelt me dat de kosten om het volledige dashboard te vernieuwen vaak veel te groot zijn in vergelijking met de restwaarde van de auto. Ze garage verklaard hem dus 'perte total'.

Nu vroeg ik me af of het niet mogelijk is om enkel 2 nieuwe airbag units te plaatsen en de 'scheur'in het dashboard te laten zoals het is. Als dit enkel een esthetisch probleem is kan ik me hier met gemak bij neerleggen. Het is namelijk dit, of mijn auto die 'perte total verklaard is.

Extra info:
Het gaat om een citroen DS4 van 2011. De auto heeft 120.000 km en ik schat nog een realistische marktwaarde van 7500 euro ( de auto is full options ).
Doordat de airbag van de passagier is uitgekomen, zit een 'scheur'in het dashboard. Ik vermoed dat de garagein eer en geweten de auto wil herstellen zoals die nieuw was. Het gehele dashboard ( dus ook de elektronische snelheidsmeters en console en dergelijke ) zou volgens de garage vervangen moeten worden. Als dit enkel voor die zichtbare scheur is kan ik enkele duizenden euro's uitsparen door deze niet te vervangen.
Zoals de auto nu is wordt deze enkel verkocht voor onderdelen of aan Polen/Russen/... die deze op de vrachtwagen meenemen naar hun land om daar 'te herstellen'en mee rond te rijden. Hiervoor schat de garagist slechts 1500 euro te krijgen ( ivm de restwaarde van 7500 ).

Bedankt voor jullie mening over de situatie.

nclsvh

Geplaatst door nclsvh (0) , lid sinds 5 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

JGC (30), 5 jaar geleden

Dashboard van de sloop?

Die scheur is een doelbewuste verzwakking in het dashboard zodat de airbag eruit kan komen. Mogelijk kan je de scheur laten zitten (navragen of dit APK afkeur is of niet), maar zou hem niet repareren: als de reparatie niet zwak genoeg is blijft bij een volgende aanrijding de airbag achter het dashboard zitten.

Wat betreft je restwaarde, die 7500 euro restwaarde ga je er niet voor krijgen met een gescheurd dashboard. Die geklapte airbag zal altijd vragen opleveren.

ferdinand (60), 5 jaar geleden

Ik zou zeker naar een Autodemontagebedrijf (sloperij) gaan en kijken of zij een dergelijke auto hebben staan. Tegenwoordig zijn er veel sloperijen in ieder geval de grote die een eigen garage hebben.Daar monteren zij voor jou tegen een redelijke prijs het gesloopte product.Waar ik woon (Hoorn) zit er in ieder geval een.
Ferry

nclsvh (0), 5 jaar geleden

[quote=JGC] als de reparatie niet zwak genoeg is blijft bij een volgende aanrijding de airbag achter het dashboard zitten.[/quote]

Ik zou dit helemaal niet repareren. Een klein scheurtje maakt mij niets uit, indien ik de auto hiermee kan 'redden'.

[quote=JGC] Wat betreft je restwaarde, die 7500 euro restwaarde ga je er niet voor krijgen met een gescheurd dashboard. Die geklapte airbag zal altijd vragen opleveren.[/quote]

Dit is inderdaad de restwaarde wanneer de auto nog ongeval vrij was. Als ik de auto kan repareren zou ik deze ook niet verkopen, maar zelf nog mee rond rijden. Als die airbag vermaakt is en een klein zichtbaar scheurtje in het dashboard zit ben ik tevreden, alleen weet ik niet of dat kan/mag volgens de keuring.


[quote=ferdinand]Ik zou zeker naar een Autodemontagebedrijf (sloperij) gaan en kijken of zij een dergelijke auto hebben staan. Tegenwoordig zijn er veel sloperijen in ieder geval de grote die een eigen garage hebben.Daar monteren zij voor jou tegen een redelijke prijs het gesloopte product.Waar ik woon (Hoorn) zit er in ieder geval een.
Ferry[/quote]

Ik vrees dat de DS4, niet een populair model is. Misschien zijn deze onderdelen gelijk aan andere gelijkaardige wagens, maar het is in ieder geval een goed idee.
Ik kijk eens na of ik iets vind in de buurt, bedankt!

ferdinand (60), 5 jaar geleden

Bel Airbag Belgie eens .Tel. 3289858932.Zij hebben alles.losse airbags,heel compleet dashboard enz. Ga maar eens naar hun webside. Leg jouw probleem eens aan hun voor.
Ferry

kaleido 1 (1425) PRO, 5 jaar geleden

Wat is er nog meer defect door de aanrijding , airbagset incl. dashbord deel is 600 euro en een dag werk , je vervangt alleen het deel waar de airbag in zit , tellerblok en al het andere zet je over .
Begrijp het probleem niet zo .

ferdinand (60), 5 jaar geleden

Het probleem zit hem in de verkeerde voorlichting van zijn garage. Hij denkt dat zij auto total loss is. Terwijl hij voor ongeveer 1400 euro weer een rijdende auto van 2011 heeft.
Ferry

nclsvh (0), 5 jaar geleden

Ik ben momenteel verder aan het rond informeren wat het zou kosten voor alle onderdelen en het werk om de auto terug keuring-klaar te krijgen. Alvast bedankt voor iedereen zijn input, ik heb er zelf geen ervaring mee!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Algemeen Overig of stel zelf een nieuwe vraag.