Audi A3: Fuseekogel te klein voor fuseelichaam?

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9td

Bij controle bleek er een enorme speling op mijn linker voorwiel te zitten. Bij het op- en neer halen van het wiel zag je direct dat de fuseekogel speling had. Dus een nieuwe (op kenteken) gehaald, en na montage geen verbetering!

Ik kan de kogel niet goed aantrekken met de moer. Het lijkt erop dat er te weinig schroefdraad op het eind van de kogel zit.. Of dat ik er een ring tussen moet doen. Ik heb een foto bijgevoegd.

Of zou het konische gedeelte van de kogel te klein zijn voor het fuseelichaam? Bijvoorbeeld door het te lang doorrijden met een niet goed vastzittende kogel? Dan zou ik toch slijtagesporen moeten zien zitten op de oude fuseekogel..? Deze ziet er gewoon netjes uit, dus de vraag komt bij mij op of er misschien niet een andere maat fuseekogel gemonteerd moet worden.. Iemand hier wel eens van gehoord? Ik heb de nieuwe fuseekogel gewoon op kenteken besteld (immitatie, maar de oude ziet er gewoon origineel uit).

Andere mogelijkheid is misschien dat het fuseelichaam in het verleden al eens uitgelubberd is geweest, en er daarna door de vorige eigenaar ter reparatie alleen een nieuwe kogel is gemonteerd, wat dus niet afdoende zou zijn geweest om het probleem op te lossen. Dit lijkt mij vrij sterk gezien het verleden van de auto. Alles wat ik tegenkom is origineel en recent. Op de schokbreker voor zit bijvoorbeeld een VAG-sticker met fabricagedatum 2008. Zou er anders misschien iets fout zijn gegaan met de vervanging hiervan?

Wie weet er raad?

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/818/064o.jpg/" target="_blank" rel="nofollow">http://imageshack.us/photo/my-images/818...][img]http://img818.imageshack.us/img818/7881/...[/img][/url]

Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]

datisdevraag

Geplaatst door datisdevraag (0) PRO , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

jan5047 (0) PRO, 12 jaar geleden

er zit verschil in dikte van de kogel even vergelijken met de oude kogel scheelt volgens mij 2mm
succes

datisdevraag (0) PRO, 12 jaar geleden

Een bevriende monteur had het ook al over 2 konusmaten, maar adviseerde mij om bij de dealer na te gaan welke er in moest. Hier wisten ze van niks. Via hun systeem kwam er maar één optie tevoorschijn op het scherm, en een afmeting stond er niet bij. Ook niet op voorraad dus dat moet speciaal besteld worden, en dan maar afwachten wat de konusmaat is. De oude kogel had ik al opgemeten. Konische gedeelte is 17mm op het dikste gedeelte. De kogel die ik op kenteken besteld heb bij Brezan is ook 17mm en is dus ook de enige optie die ze bij deze auto kunnen vinden.

Iemand meer info hierover?

Hooghe jozef (0), 12 jaar geleden

ik denk (en zie) dat die kogel niet juist van vorm is , de cone zit te ver , je duwt de rubber bescherming bijna kapot , meet eens van de bovenkant naar het begin van de cone , en vergelijk eens met de oude .

audia4 (0) PRO, 12 jaar geleden

ik durf het bijna niet te zeggen.... goedkope immitatiebende, meestal fabrikaat china.... als de conus 0,1 mm te ver afgedraaid is past het zaakje niet meer en gaat hij er te diep in. Zie hier het resultaat.

demonteren, kogel weggooien en een fatsoenlijke halen. desnoods bij de dealer op chassi nummer.

succes

datisdevraag (0) PRO, 12 jaar geleden

@ Hooghe jozef: De maten van de nieuwe fuseekogel zijn dezelfde als van de oude. De reden dat ik de oude verving was dat je de fuseekogel zo op en neer kon zien bewegen in het fuseestuk (van boven naar beneden dan) bij wiel vrij zetten en trekken/duwen eraan.

De oude fuseekogel was van een ander merk en ziet er iets anders uit, maar de pasvorm is dan weer precies even slecht..

@ audia4: Immitatiebende.. Ja, daar zit ik dus ook aan te denken. Ik wilde graag op zaterdag de fuseekogel kopen én plaatsen, en ga dan maar eens bij de dealer langs. Dat is dus de reden dat ik immitatie heb genomen, maar een dergelijk slechte pasvorm verwacht ik eigenlijk ook weer niet. Ik ben een beetje bang dat het kopen van een originele het probleem nog niet oplost omdat er iets anders aan de hand is.. Maar aan de andere kant kom ik ook niet echt verder nu.
De oplossing die ik zelf heb bedacht is:
1. het kopen van een originele Audi fuseekogel. Deze moet ik bestellen en dus verplicht afnemen, maar als ik hem heb kan ik de maten vergelijken en daaruit afleiden of hij zou passen of niet.
2. Als deze originele kogel dezelfde maten heeft kan ik een nieuw fuseestuk kopen. Als ik deze bij een sloop koop zit er dan wel een wiellager in met een onbekende historie, dus dat komt er dan waarschijnlijk nog bij.

Ik wilde het probleem alleen eerst even posten op het forum, veel werk en tijd erin stoppen kan natuurlijk altijd nog.

Bedankt voor de reacties!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A3 of stel zelf een nieuwe vraag.