Audi A4: stationair toerental/zagen

Bouwjaar: 1998

Mijn Audi a4, 1.6, 74 kw van 1998 (motortype AHL), 85.000 km, heeft last van "zagen" van het stationair toerental. Dwz dat zowel bij koude als warme motor, het toerental (bijvoorbeeld na afremmen tbv stilstand voor verkeerslicht) 3 tot 4 keer vlot achter elkaar "zaagt" tussen ca. 850 en 550 toeren (hele auto trilt dan), om dan op het normale stationare toerental van ca. 825 uit te komen. Auto heeft hier pas vanaf ca. 70.000 km last van (voordien niets aan de hand), Audi dealer heeft vervolgens de basisinstelling opnieuw ingeregeld, maar probleem is ongewijzigd. Ik heb het idee, dat dit prbleem pas is ontstaan nadat een temperatuursensor is vervangen (bij 68.000 km, onderdeelnummer 059 919 501). Dealer ziet de link niet. Wat kan de oorzaak zijn? Toch de temp. sensor? Misschien een vacuumslang? Auto loopt verder prima, trekt goed, bij uitlezen van het foutgeheugen, geen meldingen. Ik heb inmiddels ook het idee dat de auto koud "rauwer" loopt dan voorheen, bij bedrijfstemparatuur is dat dan weg.

Wie kan mij vertellen wat de oorzaak van het probleem is?

Toevoeging 02-10-2004: ik heb nu vastgesteld dat bij rijden zonder dat het licht is ingeschakeld (doorgaans rijd ik met licht aan), het zagen bij bedrijfswarme motor nauwelijks tot niet meer optreedt. (?) Kan het zijn dat het zagen wordt veroorzaakt door een te lage electrische spanning? Waar moet ik dan aan denken? Te weinig stroom naar ontsteking, of naar de inspuitpomp?

AudiA4B5

Geplaatst door AudiA4B5 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A4? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

P. Kelder (0) PRO, 19 jaar geleden

hoi, rob

deze auto loopt niet op lpg g3 he..?

ken dit probleem ik heb er ook eens mee temaken gehad.. auto van een klant niemand heeft het ooit kunnen vinden helaas ook verschilende dealers niet. we hadden bijna alles al vervangen ook het gasklephuis maar niets mocht baten. moet wel zeggen dat deze auto op lpg liep... bij deze auto was het probleem zowel op lpg als op benzine.

maar het kan in jou geval hopelijk anders zijn..


m.v.g

paul,

AudiA4B5 (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor de steunbetuiging Paul. Auto loopt niet op lpg, gewoon benzine.

Wie kan het raadsel helpen oplossen?

Olaf8229 (0), 19 jaar geleden

Hoi Rob, Ik had hetzelfde probleem met mijn A3 1.6 van 99 op benzine. Stationair toerental schommelde dusdanig dat de motor zelfs afsloeg, vooral als veel stroomverbruikers waren ingeschakeld. Audi dealer heeft gasklephuis gereinigd en opnieuw ingeleerd, daarna was het probleem verholpen. Gr. Olaf

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A4 of stel zelf een nieuwe vraag.