Audi A4: turbo lekt beetje olie

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 TDI

mijn audi garage heeft mijn A4 nagekeken en o.a geconstateerd dat de turbo "een beetje speling heeft op het asje" en een beetje olie lekt.
omdat de km teller al op 372.000 staat vindt de monteur dit niet iets om te laten maken. Ook omdat het ruim 1000 euro gaat kosten om te vervangen.
Volgens hem is het geen probleem om hiermee door te rijden. Mijn vraag wat die turbo doet en waarom speling niet verontrustend is werd voor mij als leek nogal technisch beantwoord.
kan iemand mij proberen het in jip en janneke taal uit te leggen?
alvast bedankt

Rene

renea4

Geplaatst door renea4 (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A4? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Rosse (0), 16 jaar geleden

Rene,

Je turbo heeft twee schoepenwielen op een as. Deze as is gelagerd met glijlagers, en heeft nu wat teveel speling (niet ongebruikelijk bij deze kilomterstand). Hierdoor lekt er olie door de lager naar de inlaat. Voorlopig kan dit inderdaad niet zo veel kwaad.

Met de conclusie van je monteur ben ik het minder eens. Een nieuwe turbo kost inderdaad ongeveer 1000 euro, maar je kan deze voor minder dan de helft ook laten reviseren. Hierbij worden onder andere de lagers vervangen en de as opnieuw gebalanceerd. Hij is dan weer zo goed als nieuw.

Je hebt dus 2 keuzes:

- doorrijden nu, met het risico dat de turbo de geest geeft, met hoge kosten tot gevolg (motor op hol, stukjes turbo door de inlaat, ...)
- De turbo nu laten reviseren, dan kan die weer 300k+ kilomtere mee...

Alles hangt er dus vanaf hoelang je nog met je wagen wil rijden. Neem je het risico kan het zijn dat je zonder kosten de 400k haalt, maar het kan ook zijn dat je binnen een paar duizend kilometer tegen zeer hoge kosten aankijkt...

renea4 (0), 16 jaar geleden

erg bedankt voor je reactie
kan mijn audi garage deze ook reviseren? ik heb namelijk al jaren de ervaring dat zij alles meteen door nieuwe onderdelen willen vervangen
zijn er ook gespecialiseerde bedrijven die dit doen zoals met automaatrevisies?
of zou een niet audi garage dit soort reparaties ook moeten kunnen?

Rosse (0), 16 jaar geleden

Een dealer gaat inderdaad met nieuwe stukken willen werken. Je kan hun echter vragen of ze ook een turbo willen laten reviseren voor jou. Anders zoek je gewoon een andere garage die dit wel wil doen voor jou.

Er zijn verschillende bedrijven die turbo's kunnen reviseren zoals bijv. C&E Turbochargers.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A4 of stel zelf een nieuwe vraag.