BMW 3-Serie: hoog olie verbruik

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 320i m54 b22

Ik heb een e46 touring 320i (170 pk met 169 dkm op de klok) facelift model uit 2003. Ik heb inmiddels de BMW al weer vijf jaar en rijd er met alle tevredenheid mee, helaas is er een nu een kink in de kabel gekomen.
Het olie verbruik is aardig hoog zeg maar rond de 2000 km ik gebruik de originele castrol 5w30 rijdt deze normaal warm en de laatste km's voor mijn eindbestemming idd.
Heb een keer een uitwendige lekkage (oliefilterhuis pakking) maar dat is opgelost, auto rookt niet waar moet ik beginnen met zoeken.
Nu schijnt een M54 blok altijd een beetje te gebruiken iedereen zegt dit is normaal! (hier voor 19 jaar en 51 weken 001 alfa gereden die werden altijd gebombardeerd als olieboot :) )
Stel dat dit normaal is ! dikkere olie (b.v. 10w40) een oplossing?

Marcel.

marcel69

Geplaatst door marcel69 (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 3-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Brum1467 (0), 9 jaar geleden

Een M54 blok kan inderdaad behoorlijk olie verbruiken. Je zou kunnen overwegen om de motor te flushen en daarna een 5w40 volsynthetische motorolie toe te passen. Deze olie blijft in warme toestand wat dikker dan de 5w30. Je hebt dan een goede kans dat het olieverbruik wat zal afnemen. Mocht dat niet het geval zijn, kun je altijd nog verder kijken. De goedkoopste en eenvoudigste weg heb je dan in ieder geval geprobeerd.

10w40 is geen geschikte olie, deze is ook in koude toestand dikker dan de 5w30, waardoor de koude start moeilijker gaat. Ook is 10w40 vrijwel nooit een synthetische olie en deze zal daarom niet aan de specificaties die door BMW worden gesteld voldoen.

MJ (0) PRO, 9 jaar geleden

Met 169k op de klok zou ik niet gaan flushen. Grote kans dat de Vanos kunststof ringen daar niet tegen kunnen. Gewoon doorrijden en met de voorgeschreven olie wisselen.

Brum1467 (0), 9 jaar geleden

Flushen zou je ook achterwege kunnen laten. Zowel 5w40 als 5w30 mag in dit blok. Wij hebben positieve ervaring met het toepassen van 5w40, het olieverbruik neemt daardoor af. Vanzelfsprekend 5w40 met de voorgeschreven specificaties.

Alex218 (0) PRO, 9 jaar geleden

Wellicht carterventilatie laten vervangen; dit schijnt ook regelmatig voor hoger olieverbruik te zorgen. Is geen simpel klusje trouwens; niet ingewikkeld maar redelijk wat werk.

MJ (0) PRO, 9 jaar geleden

Met een beetje gepiel hoeft het inlaatspruitstuk er niet af. Membraam kan kapot zijn maar dat hoor je als de olievuldop los gaat. Slangen naar het carter/oliepeilstok kunnen ook rot of verstopt zijn. Overal zijn op youtube filmjes te vinden hoe dat klusje te klaren is. FF zoeken op 'E46 M54 carter ventilation'

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 3-serie of stel zelf een nieuwe vraag.