BMW 5-Serie: lege tank: katalysator beschadigd?

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: 525i

Hallo,

Sinds enkele weken bezit ik een 525i Touring uit 2002. Superauto.

Gisteren kwam ik opeens zonder benzine te staan. Ja, ik weet dat er regelmatig benzine in moet! Maar volgens de boordcomputer kon ik nog 50 km rijden. Ook was het lampje van de benzinemeter net pas gaan branden.

Ik heb twee vragen.

1. Ik heb gelezen dat het slecht is voor de katalysator als je je tank leeg rijdt. En inderdaad: toen ik de tank weer had gevuld en verder reed, ging op het dashboard het oranje 'motor'-lampje branden. In de handleiding staat bij dat lampje: "Verhoging van de uitstoot van schadelijke stoffen in het uitlaatgas". Na enkele tientallen kilometers ging het lampje weer uit.
Heeft het probleem nu zichzelf opgelost of bestaat het risico dat de katalysator toch blijvend is beschadigd?

2. Ik heb de lege tank gevuld met 65 liter benzine. Er zou dus nog een liter of vijf in hebben moeten zitten (volgens het boekje).
Ik vraag me af wat er nu aan de hand was:
Mogelijkheid 1: De tank was helemaal leeg, er kan maar 65 liter in. Waarom gaat het waarschuwingslampje dan niet eerder branden?
Mogelijkheid 2 (de meest waarschijnlijke): De tank was nog niet leeg, er zat nog vijf liter in. Waarom hield hij er dan toch mee op? Computerprobleem?

Antwoord wordt op prijs gesteld!

Guido

MisterWrite

Geplaatst door MisterWrite (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 5-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Als het goed is bestaat je tank uit 2 helften,ofja met een verhoging in het midden,waarschijnlijk blijft er dus nog benzine aan 1 kant achter..maar is de tankinhoud niet 65 Liter ?

Bij de ene auto rij je nog 80 km met de lamp aan,bij de ander amper 30,gewoon optijd tanken is de beste oplossing..zeker nu je dit weet.zou me er ook niet te druk over maken,een andere vlotter monteren is een mogelijkheid maar of het zin heeft is een 2e.

En dat je kat ervan kapot gaan lijkt me niet echt..

Gr Stefan

MisterWrite (0), 14 jaar geleden

Bedankt voor je antwoord.
Volgens het boekje (en ook andere bronnen) is de tankinhoud 70 liter. Als ik 65 liter kon tanken moet dat betekenen dat er nog 5 liter in zat. Precies ook wat de boordcomputer en de benzinemeter aangaven. Dan blijft het toch raar dat ie opeens stilviel. Ik zal in ieder geval in het vervolg eerder tanken, maar vreemd blijft het wel.

Fijn om te weten dat de katalysator waarschijnlijk niks geleden heeft.

Guido

Hans4040 (335) PRO, 14 jaar geleden

De kat. kan kapot gaan door onverbrande benzine, door bijvoorbeeld het aanslepen van de auto, maar niet door benzine tekort.
Voor de rest: niets aan doen als het lampje uitblijft en er verder geen storingen optreden.

mvg,
Hans.

MisterWrite (0), 14 jaar geleden

Da's een hele geruststelling!

edje525da04 (0), 14 jaar geleden

MisterWrite
Het is slecht voor de benzinepomp in uw tank, deze wordt te warm en gaat stuk, al verschillende keren gehoord dus tijdig tanken, ik kom nooit onder 1/4. Het is een kleine moeite om te gaan tanken.
grt

MisterWrite (0), 14 jaar geleden

Bedankt voor de tip.

Guido

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 5-serie of stel zelf een nieuwe vraag.