BMW 3-Serie: Radiostoring tijdens draaiende motor

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Diesel, Motorcode: 320d E46 Touring

Hallo, van de week is mijn auto (E46 Touring) voor onderhoud in de werkplaats geweest. 's Middags de auto opgehaald, bij het aanzetten van de radio bleek deze geen zender meer te ontvangen. Voorheen is de ontvangst altijd perfect geweest. De werkplaast gebeld, maar zij vinden het ook erg vreemd en hebben er geen verklaring voor.

Vandaag eens wat nader gekeken. De radio heb ik uitgebouwd om te controleren of de antennestekker wel aangesloten was. Dit was inderdaad het geval. Bij het loshalen van de antenne valt de ontvangst helemaal weg. Wat me opvalt is dat wanneer de radio aan staat wanneer de motor niet draait, de ontvangst eigenlijk prima is. Pas wanneer de motor draait en er gereden wordt, wordt de ontvangst slecht. Met name als er gas gegeven wordt lijkt het alsof de ontvangst slechter wordt met het toenemen van het toerental. Wordt de motor vervolgens af gezet, dan is er eigenlijk weer vrij normale ontvangst.

Nu zijn er een aantal mogelijke oorzaken: radio kapot (onwaarschijnlijk), antennekabel gebroken (onwaarschijnlijk), antenne versterker(s) kapot (mogelijk), antenne kapot (onwaarschijnlijk). Als ik het goed heb, zit de antenne in de linkerachterruit verwerkt en zit deze vervolgens aangesloten op een kastje (antenneversterker?) van waaruit vervolgens weer de antennekabel richting radio gaat. Ik zit nu met een paar vragen.

Als ik op de bmwfans.info site kijk, dan zie ik inderdaad de module (65 25 6 906 071) Side window antenna amplifier. Maar vanuit deze versterker gaat er nog een antennekabel door de D-stijl omhoog naar het dak waar volgens het plaatje nog een antenneversterker en een antenne zouden zitten.

[url=http://img145.imageshack.us/i/antennes.j...][img]http://img145.imageshack.us/img145/6387/...[/img][/url]

Heeft iemand een idee waar deze 2de versterker/antenne voor dienen. Zijn deze ook voor de radio?

Graag hoor ik suggesties over wat er eventueel te controleren en uit te sluiten is voordat er een hoop geld uitgegeven wordt aan nieuwe spullen die het dan uiteindelijk niet blijken te zijn. Zijn er bekende onderdelen die vaak kapot gaan?

Kunnen antenneversterkers/antennes op één of andere manier doorgemeten worden?

Een heel verhaal, maar hopelijk kunnen jullie me wat verder helpen. Alvast bedankt. Jasper

JJLucassen

Geplaatst door JJLucassen (0) PRO , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 3-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

jan5047 (0) PRO, 13 jaar geleden

voor wat voor rep is de auto naar garage geweest ? is er aan gelast?

JJLucassen (0) PRO, 13 jaar geleden

Voor regulier onderhoud. Wel is het inlaatspruitstuk eraf geweest en is de carterventilatie vervangen, maar er is bij mijn weten niet gelast. Het eerste wat bij me opkwam was dat er wellicht ergens een massacreer niet aangesloten is. Garage heeft aangegeven de auto terug te willen om er nog eens naar te kijken. Het zou wel heel toevallig zijn dat er juist op deze dag iets kapot zou gaan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 3-serie of stel zelf een nieuwe vraag.