BMW Z3: Versnellingsbakolie Z3 2.8 handgeschakeld

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.8

Goedenavond,

gister heb ik zelf onderhoud aan mijn Z3 gedaan en vraag me nu af hoe het zit met de versnellingsbakolie. In het boekje staat gewoon niet vervangen, toch denk ik erover om dat wel te doen. De BMW dealer zegt dat op de versnellingsbak een sticker zit met de type aanduiding van de olie, het zou zowel ATF (rode sticker) als Long-Life versnellingsbakolie (gele sticker) kunnen zijn, ze wisten het niet te zeggen wat erin zit.

Ik heb gister niet zo op de sticker gelet maar weet iemand wat voor olie erin mag/moet en of je van ATF olie op versnellingsbakolie mag overstappen. Bij Kroon oil adviseert men om er SP1051 in te doen en dat is een versnellingsbakolie en geen ATF olie.

Groet Bert

Bert928GT

Geplaatst door Bert928GT (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW Z3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

Mausx (0), 14 jaar geleden

als je de bakolie wilt gaan verversen dan zou ik wel even op de sticker kijken en de olie gewoon bij de dealer halen. dan weet je zeker dat je de goeie olie hebt.
(qua kwaliteit en wat er in hoort)
ik heb al meerdere malen meegemaakt (trouwens alleen met kroon olie) dat een bak stuk liep na het verversen.

Er zit niet voor niets een sticker op, zeker bij een BMW zou ik gewoon originele olie er in gooien.

Bert928GT (0), 14 jaar geleden

Inmiddels heb ik hier en daar gevonden dat er een rode, groene, gele of zelfs geen sticker op zit. Afhankelijk van de kleur moet de olie gekozen worden. Zit er geen sticker op dan is GL5 75w90 goed. Rood is ATF olie. Groen en geel zijn een beetje mistig.
Er moet toch iemand weten wat er in een Z3 2.8 handbak van september 1998 moet? Ik kijk morgen wel wat erin zit, tap hem af en haal bij de dealer olie. Jammer dat BMW hier zo geheimzinnig in is.

Groet Bert

Mausx (0), 14 jaar geleden

Tja, geheimzinnig. als je een bak voor zo'n lange tijd wilt vullen dan moet je wel speciale olie ontwikkelen.
als je er dan zomaar een universele olie in gaat gooien dan word dat zo aan pulp geslagen dat het niet meer smeert.
en de autofabrikanten hebben nog steeds het recht om sommige informatie niet vrij te geven. word gelukkig wel steeds minder.
daardoor kan niet iedereen zomaar onderdelen of smeermiddelen gaan produceren zonder toestemming van de autofabrikant.

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Bert

Kijk even welke kleur sticker erop zit,dan heb ik eventueel een onderdeel nr van de olie voor je..

Gr Stefan

GJBAutos (0) PRO, 14 jaar geleden

Ik zou zeker niet overstappen van ATF naar gewone versnellingsbak olie. Als er gewone versnellingsbak olie in zit zou ik er ATK dextron 3 in doen. Gaat ie beter van schakelen (Deed BMW zelf trouwens ook al heel lang) anders kijken wat voor longlife olie erin hoort. En die bij de dealer bestellen. (Zou op chassis nummer moeten kunnen trouwens (Op bak type) Zeker geen Kroon olie erin want die hebben geen verstand van versnellingsbakken (Schrijven bij een hoop automaten van BMW met speciale lifetime olie een Dextron 3 olie voor waarna de bak a verloop van tijd kapot gaat)

Gr Martin

Bert928GT (0), 14 jaar geleden

Vandaag heb ik de auto even opgebokt en zag een gele sticker met o.a. de code MTF-LT1 op de bak zitten. Daarmee ben ik naar de BMW dealer gegaan en heb 1.5 liter van de opvolger MTF-LT2 meegekregen. Er is ergens in de loop der jaren een wijziging gekomen in de voorgeschreven olie. Ik kreeg er keurig een uitdraai van mee. Superservice in Kerkrade. Auto schakelt er uitstekend mee zowel koud als warm. Ik weet dat er lifetime olie in zat en nu weer in zit, maar na een jaar of 10 heb ik er toch weer graag eens vers sap in.

Groet Bert928GT

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Ja klopt inderdaad, bij een gele sticker kan ik het onderdeel nr van de olie aflezen : 83 22 9 408 942

Maar je bent al geholpen.

Gr Stefan

GJBAutos (0) PRO, 14 jaar geleden

Vreem he, lifetime olie erin omdat je dat noooooit hoeft te verversen en het toch op voorraad hebben.......

Gr Martin

Mausx (0), 14 jaar geleden

Toch geinig dat er meer mensen zijn met "goeie" ervaringen met kroon olie. maar dat is weer een ander verhaal.

Blij dat hij weer goed schakeld, bedankt voor de feedback Bert.

GJBAutos (0) PRO, 14 jaar geleden

Ik hoor ook veel mensen met goede ervaringen alleen is bv automaat olie een heel ander verhaal en die mensen gaan er dan vanuit dat het advies op hun website dan wel zal kloppen. Das toch wel een probleem als na verloop van tijd zoeen bak kapot gaat......

Gr Martin

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW Z3 of stel zelf een nieuwe vraag.