BMW 3-Serie: WisWas installatie achterzijde werkt niet BMW 318 ti (E46) comp

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0

Beste lezer,

De Wiswas functie op de achterruit werkt "soms / meestal" niet. Vervelend want het is moeilijk meten wat nu het probleem is. Soms doet het systeem het wel, soms alleen de ruitenwisser (2x) maar dan niet de sproeier en soms werkt het perfect.
Ruitenwisser doet het in normale stand wel gewoon.
Indien het systeem het niet doet heb ik geen spanning op de sproeiermotor. Massa is O.K. ook voor zover mogelijk bedrading bij de scharnieren aan achterklep bekeken en gebogen om breuk te lokaliseren. Daar lijkt het probleem niet te zitten. Veel bewogen en geknikt zonder resultaat. Als ik dan weer ga rijden is er geen verschil en ineens doet het systeem het weer een keer indien ik het bedien.
Het lijkt de schakelaar zelf te zijn. Indien ik deze een tiental keren achter elkaar bedien (contact uit) doet het systeem het wel weer eens een paar keer achter elkaar.

Mijn vraag is of er wellicht ook een relais in het systeem zit. Ik kan deze niet vinden. Van de voorzijde wel maar deze staat er los van heb ik ontdekt.

Wie kan mij een tip geven om mij te verlossen van dit vervelende probleempje?

Alvast dank.

Geplaatst door

Jambo (0)

al 11 jaar lid

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen via onderstaand kentekenveld.

Reacties

Kan zijn dat de wissermotor zelf defect is, maar gezien je de spoeier ook meldt als probleem denk ik dat de GM5 module misschien stuk is of inderdaad de stuurschakelaar. Ik zou beginnen met de schakelaar te vervangen; is t goedkoopst. Deze gaan niet snel stuk naar mijn weten, dus is een goed probeersel; als het de oorzaak is moet je in ieder geval een verandering waarnemen.

Alex218 0
badge

11 jaar

Dank voor snelle reactie!
Zoals gemeld doet de ruitenwisser indien ingeschakeld het prima op inhtervalstand. Alleen wiswas doet het niet goed. Is dat GM 5 moduul hetgene die deze functie aanstuurt? Doet dit moduul nog meer? Waar zit deze verstopt?
Ga ik vandaar uit de schakelaar en bedrading doormeten.

Wederom alvast dank.

Jambo 0

11 jaar

gm5 module bestuurt oa de centrale vergrendeling en ik meen ook ramen en dak. Meestal gaan de relais erin stuk en krijg je problemen met ramen en deuren sluiten. Geen idee waar ie precies zit. Wat je sproeier betreft, hoor je de pomp wel draaien elke keer? Wat vaak gebeurt is dat de wissermotor inwendig sproeiervloeistof lekt (sproeier loopt midden door de wissermotor )

Alex218 0
badge

11 jaar

Pompje draait dan niet, krijgt immers geen spanning. Ruitenwisser doet het zoals beschreven dan soms wel, maar ook niet altijd. En soms doet alles het gewoon goed en hoor je uiteraard ook het pompje draaien.
Gewoon wissen op de automatische interval geeft geen probleem.

Jambo 0

11 jaar

Gaat de wisser wel bewegen als je de sproeier bedient? Het is een gecombineerde schakeling dus als je de sproei-installatie bedient, maakt de wisser 3-5 wisbewegingen en schakelt dan weer over op de standaard intervalstand (tenzij je m uitschakelt).

Als dat nog werkt zou je sproeierpomp geblokkeerd/defect kunnen zijn. Gaat de wisser ook niet bewegen, dan zit je inderdaad aan een schakelaar en/of relais/module te denken.

Alex218 0
badge

11 jaar

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 3-serie of stel zelf een nieuwe vraag.