Daewoo-Chevrolet Kalos: Motor reinigen met Forté Motor Flush

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4 8V

De reden dat ik deze vraag bij de Profs stel, is omdat ik (A): te veel verschillende "how-to's" ben tegen gekomen over het gebruik van dit goedje en (B): het spul eigenlijk niet voor particulieren is bestemd :)

Sinds afgelopen week ben ik de trotse (ja, echt) eigenaar van een Kalos uit 2005 met ruim 125.000 km. op de teller en vind dat deze wel een reinigingsbeurtje kan gebruiken.
Dus heb ik twee flessen van Forté besteld: Motor flush en Top End Treatment (beide 400 ML).

De carter-inhoud is 3,7 of 3,8 liter, dus 1 fles Motor Flush is voldoende (Forté adviseert 2 flessen op een carter-inhoud van 6 liter.

[b]Maar nu komt het:[/b]


[b]Forté zegt:[/b] Motor warm laten lopen, gooi het spul direct bij de oude olie, laat de motor een half uurtje stationair draaien, tap de boel af, goed laten uitlekken, nieuw oliefilter erop en nieuwe olie (5 W30) erin, tezamen met een fles Top End Treatment en klaar.

[b]Sommige experts zeggen echter:[/b] Laat de motor warm draaien, tap de oude olie af, [i][b]doe er eerst een (goedkope) olie in[/b][/i], voeg daar de Motor Flush aan toe, laat de motor een kwartier stationair draaien, daarna wat met het gas spelen (niet teveel toeren) en daarna weer nieuwe (goede) olie erin met Top End Treatment, nieuw filter en klaar.

[b]Weer anderen zeggen echter:[/b] Laat de motor warm draaien, Motor Flush erbij en ga een half uurtje rijden. Daarna de olie aftappen, nieuwe olie erin met nieuw filter en Top End Treatment erbij.

Natuurlijk zou je normaal gesproken uitgaan van wat de fabrikant aangeeft, maar ik kan me ook wel in het 2e verhaal vinden. Eerst de vuile olie eruit en daarna extra goed met verse olie de hele handel reinigen, aftappen en daarna goede olie erin.
Maarja, misschien heeft het wel een reden om het JUIST aan de oude olie toe te voegen?

Graag jullie advies / mening / ervaring :)

Ron_H

Geplaatst door Ron_H (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Chevrolet Kalos? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

P. Kelder (0) PRO, 11 jaar geleden

Ron

Voor het beste resultaat aanhouden wat de fabrikant voorschrijft.....
Maar je kunt het ook duurder maken dan nodig indien ook het gevoel een rol gaat spelen.

Gr. paul

Ron_H (0), 11 jaar geleden

[quote=P. Kelder]Ron

Voor het beste resultaat aanhouden wat de fabrikant voorschrijft.....
Maar je kunt het ook duurder maken dan nodig indien ook het gevoel een rol gaat spelen.

Gr. paul[/quote]
Dat is ook mijn eerste gedachte Paul. Maar ik kan me dus ook wel vinden in de optie om eerst de olie te vervangen door een (goedkope) schone olie en dan daarmee te gaan "spoelen", zodat er niet al teveel rotzooi tegelijk meekomt.

P. Kelder (0) PRO, 11 jaar geleden

Beide opties zijn mogelijk alhoewel het niet nodig is indien de motorolie telkens optijd wordt ververst.
Bij een benzinemotor is dit allemaal niet zo spannend.

Persoonlijk, en indien er nu geen problemen zijn had ik dit middel niet gebruikt.
Je kunt er ook problemen mee op je hals halen door vervuiling wat dan los komt....

Gr. paul

Ron_H (0), 11 jaar geleden

Ik heb de auto van de eerste eigenaar en deze is (in ieder geval) tot eind 2010 door dezelfde Chevrolet-dealer onderhouden. Daarna werd het "stil" in het onderhoudsboekje.
Qua vervuiling zal het wel meevallen inderdaad, dus echt kwaad kan het dan volgens mij ook niet :)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Chevrolet Kalos of stel zelf een nieuwe vraag.