Citroën Saxo 1.6 16V: Hapering motor en onstabiel toerental..

Bouwjaar: 2000

Hey, mijn naam is Andy.
Nu heb ik vorig jaar een citroen saxo 1.6 16V van 2000 kunnen kopen, en dit heb ik dan ook gedaan met mijn zuur verdiende centen.
Nu heb ik sinds een half jaar problemen met de wagen gekregen.
Wanneer ik aan het rijden ben, gaat de wagen zich ineens inhouden, precies of hij geen benzine meer krijgt. Dit gebeurt echter enkel als de wagen een tijdje ( 1uur) heeft stilgestaan en de motor dus nog heel warm is.
Als ik dit gedaan wil krijgen moet ik veel gas geven met de koppeling ingedrukt tot dit over is of anders moet ik stoppen, de motor afzetten en even wachten alvorens terug te starten.

Als ik hierna stil sta (voor verkeerslicht) begint de motor te schokken en te haperen met het enige probleem, dat hij constant stil valt!
Ik heb hem toen naar de citroen dealer gebracht, en deze heeft hem volledig nagekeken en uitgelezen, met als conclusie: Bobijn kapot en vervangen, echter dit heeft niet geholpen.
Ik kan wel voelen dat de wagen vlotter is dan voordien, maar zit nog altijd opgeschept met hetzelfde probleem.
Dus wagen terug binnen gedaan, conclusie: Alles wat met het motormanagement te maken heeft is in orde, dus ontsteking, mengsel regeling, …
Lambadasensor is ook allemaal nog in orde, alsook de benzine druk

Het enige wat hij denkt dat er nog kapot kan zijn is een van mijn injectoren, die mechanisch kapot is of anders dat er een van mijn kleppen krom staat of niet voor de volle 100% afsluit ( compressie test is goed)!

Nu was mijn vraag of jullie mij hierbij kunnen helpen ( welk van de 2 het probleem zou kunnen zijn), en of het misschien aan iets anders kan liegen?

Alvast bedankt en groetjes,

Andy

Andy406

Geplaatst door Andy406 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Saxo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

23 Reacties

Andy406 (0), 19 jaar geleden

Hey, niemand hier die dit probleem al is heeft voorgehad???

Het was toch het proberen waard he...

groetjes,

Andy

rogieriekierie (0), 19 jaar geleden

Dit is typisch een bobine geval. Gebeurt ook vaak bij de twingo. Starten en rijden geen probleem totdat je een half uurtje aan het rijden bent en de motor op temperatuur is gaat die stotteren totdat die uitvalt. Even wachten daarna starten en begint het verhaal weer van voren aan.
Het moet toch je bobine zijn. Ik zou als ik jou was deze nog een keer laten testen.

Andy406 (0), 19 jaar geleden

Oke bedankt, dan ga ik deze toch nog maar is laten testen en hopen dat ze nu iets vinden...

Andy406 (0), 19 jaar geleden

De bobine is toch nog in orde, we hebben hem nog is uitgemeten en dit blijkt toch allemaal in orde te zijn.

Iemand nog een gedacht waar dit van verder komt?

Groetjes,

Andy

Tom11520 (0), 19 jaar geleden

Ik zou eens kijken naar de mapsensor.

Andy406 (0), 19 jaar geleden

oke, dan gaan we dit ook eerst nog maar is controleren...

Andy406 (0), 19 jaar geleden

hey Tom,

Hoe kan ik zien dat deze aan vervanging toe is ofzo.
Want als ik de wagen aan de computer hang, geeft hij geen enkele storing en tijdens het rijden kan ik ook geen abnormale waarden vinden.

Moet ik de sensor er uithalen en proper maken??

Groetjes,

Andy

Tom11520 (0), 19 jaar geleden

Je moet hem eigelijk vervangen, je ziet er niks aan aan de buitenkant, maar ik heb het probleem zo als jij het beschrijft al een paar keer eerder meegemaakt, en nieuwe map sensor er in gezet en probleem was verholpen.
Als je de auto aan de testkast hangt geeft die ook geen fout melding aan, maar toch bleeken ze stuk te zijn.
Weet het niet zeker natuurlijk, maar ik zou het proberen.

Tom

Andy406 (0), 19 jaar geleden

oke bedankt.

Gaan we dit dan maar is proberen.

Groetjes,

Andy

Andy406 (0), 19 jaar geleden

Hey Tom,

Heb vanmorgen een nieuwe map sensor er ingestoken!

De wagen rijdt nu terug veel vlotter, reageert beter op het gas, en heeft zich nog niet terug ingehouden...
Nu nog een paar dagen proef rijden voor zeker te zijn, maar aan de eerste testen die we gedaan hebben lijkt hij toch gemaakt.

Je bent alvast heel erg bedankt voor je raad, want ik was er zelf niet opgekomen denk ik.

Groetjes,

Andy

Tom11520 (0), 19 jaar geleden

Mooi zo, zoals jij het probleem beschreef kon het ook bijna niet anders.
Laat nog even weten hoe je proefritten zijn gegaan.

Tom

Andy406 (0), 19 jaar geleden

Hey Tom,

Heb terug een paar dagen met de wagen gereden zonder problemen.

Maar vanmiddag was het probleem er ineens terug, echter het schokken bij optrekken was niet meer zo intens als hiervoor, maar de motor valt toch nog regelmatig stil en dit vooral als je moet afremmen of stoppen.

Heb je nog een ander gedacht??
We hebben de wagen nog is aan de testkast gehangen wanneer het probleem zich voordeed, maar konden echt niets apnormaals vinden.

Groetjes,

Andy

Tom11520 (0), 19 jaar geleden

Mischien de stappenmotor even reinigen.
Ik zou het anders ook niet meer weten.

Tom

Mario7219 (0), 19 jaar geleden

Ik heb dit probleem ook gehad (60.000 km geleden) Bij diverse dealers geweest die niks konden vinden. Uiteidelijk mijn lambdasonde vervangen (was volgens de dealer in orde) Probleem was daarna over.
Ik heb nu weer een soortgelijk probleem. Na een kilometer of 5 rijden begint de motor wat in te houden. Als ik dan de koppeling intrap blijft het toerental hangen op zo'n 2500 toeren en reageert hij heel slecht op het gas. Dit duurt ongeveer een 5 tot 10 seconden en dan is het weer voorbij. Ik heb alles zo'n beetje nagemeten maar kan niks vinden. Stappenmotor heb ik gereinigd en toch nog maar eens de lambdasonde vervangen maar maakt nu geen verschil.

Andy406 (0), 19 jaar geleden

Hey Mario,

Heb ondertussen zoal bijna alles vervangen van sensors wat er te vervangen is, inclusief een nieuwe stappenmotor.
En heb er nog steeds last van. ( heeft mij ondertussen al heel veel euros gekost) en met gevolg dat de wagen te koop staat.

Ben helemaal niet tevreden van citroen, en ik raad dan ook zoveel mogelijk mensen af om een citroen te kopen, en beter iets meer geldt uitgeven om dan zonder problemen te rijden...

Groetjes,

Andy

Mario7219 (0), 19 jaar geleden

Tja..........frustrerend he.....Ik kan het me voorstellen dat je hem kwijt wilt. Ik heb er nu even geen last meer van gehad maar als het weer begint weet ik eigenlijk ook niet meer wat te doen. Hulp bij de garage kun je in ieder geval wel vergeten. Als die niks kunnen uitlezen weten ze het ook niet meer en dan wordt alles maar stap voor stap vervangen wat klauwen vol geld kost.

Groetjes Mario

hanssen4094 (0), 19 jaar geleden

HE ANDY IK HERKEN DIT PROBLEEM. HEB ZELF EEN SAXO 1.6I VTR HIJ HAD DIT OOK. MET UITLEZEN GAF HIJ AAN DAT DE MAPSENSOR KAPOT WAS NA VERVANGING BLEEF HET PROBLEEM AAN. WAT BLEEK NOU BIJ MIJ ZAT ER EEN SPORT LUCHTFILTER OP DIE HAD IN DE LOOP DER TIJD VEEL ROTZOOI AAN GETROKKEN. NA PLAATSING VAN DE ORIGINELE LUCHTFILTER EN SCHOONMAKEN VAN DE AANSLUITING BIJ DE GASKLEP WAS HET PROBLEEM VERHOLPEN. RIJD NU AL 2JAAR ZONDER DAT HET TERUG IS GEKOMEN. MISSCHIEN ADVIES.

Andy406 (0), 19 jaar geleden

Hey Jan,

Heb echt al bijna alles geprobeerd, originele luchtfilter en airbox! Maar het probleem blijft.

Ook is de gasklep, de stappenmotor, het inlaatspruitstuk en de injectoren gereinigd en dit allemaal zonder resultaat.

Maar toch bedankt!

Groetjes Andy

Mario7219 (0), 19 jaar geleden

Ik ben gisteren naar de dealer geweest. Hier kwam ik in gesprek met een monteur die de klachten herkende (hij heeft zelf ook een 16V) Hij heeft toen, hoewel hij volgens het diagnoseapparaat wel goed was, de sensor van de koelvloeistof vervangen en sindsdien geen klachten weer gehad. Ik heb er ook een meegenomen en ga die er morgen inzetten. Ik hou je op de hoogte van het resultaat.

groeten mario

Andy406 (0), 19 jaar geleden

Hey Mario,

Ik hoop voor u dat het dan over is, meer heb der niet meer zo veel vertrouwen in.

Moest het zo zijn dan wil ik deze ook nog wel vervangen, en hopelijk help dat dan.

En ja, tegenwoordig als je bij de dealer komt en ze vinden niet direct een fout melding op hun diagnoseapparaat dan is het al einde verhaal, want dan weten ze het ook niet goed niet meer.

Ik hoor het wel!

Groetjes Andy

Mario7219 (0), 19 jaar geleden

Hé Andy,

Ik zou je nog op de hoogte houden. Sinds ik de sensor vervangen heb (16 oktober) heb ik nog geen rare dingen weer gehad en loopt hij als een zonnetje (ik klop nog steeds af omdat ik er zelf ook niet zo erg veel vertrouwen in had) Maar het gaat nog steeds goed.

groetjes Mario

Andy406 (0), 19 jaar geleden

Hey Mario,

Heb de laatste 3 weken al geen problemen meer gehad met de wagen.

Het lijkt er precies op, hoe kouder het is buiten hoe minder last ik er van heb.

Heb je toevallig een bestelnummer van die sensor die je vervangen hebt? Want moest ik er nu in het kort terug last van hebben wil ik deze ook nog wel vervangen!

Alvast bedankt en ik hoor het nog wel.

Groetjes Andy

Mario7219 (0), 19 jaar geleden

ik zal even kijken of ik die kan vinden voor je, maar anders weten ze het bij de garage ook (je moet de sensor met de groene aansluiting hebben)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Saxo of stel zelf een nieuwe vraag.