Citroën Berlingo: Motor slaat af na koude start

Bouwjaar: 2003

Beste lezer(es),

Mijn vrouw rijdt in een Berlingo 1600 16V van 2003 met nu zo'n 28000 km. op de teller. Afgelopen winter heeft deze auto regelmatig bij de garage gestaan met de volgende klacht:

- Als de auto koud gestart wordt loopt hij de eerste 2 km. goed, daarna gaat hij op 3 poten lopen om vervolgens af te slaan. Hierna is hij moeilijk weer aan de praat te krijgen om dat hij maar op 3 (of misschien maar 2) poten loopt. Dit komt alleen voor bij lage buiten temperaturen.
Vorig jaar is de kop vervangen omdat men dacht dat het in de hydraulische klepstoters zat. Vorige week (2 okt. 2004) hadden we weer precies dezelfde klachten. Nu is hij naar de dealer geweest en men heeft de kop gereinigd en de olie vervangen door 0W30.

Heeft iemand ervaring met dit probleem, dit type motor wordt in veel modellen toegepast, zoals de Peugeot Partner, 206, 307 en Citroën Xsara, C3, en C2.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Groeten,

Albert Logtenberg.

kansberg

Geplaatst door kansberg (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Berlingo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

GOVA (0) PRO, 19 jaar geleden

Het probleem met deze moderne motor is dat het een multiklepper is, kleine kleppen en dus ook KLEINE (denk minder krachtige)KLEPVEREN. Omdat de katalysator zo kort mogelijk bij de cilinderkop moet staan om een snellere opwarming van de kat. te verkrijgen is de uitlaatdruk voor de katalystor te groot, waardoor de uitlaatgassen proberen langs de klepstelen een weg te zoeken naar het drukloos karter. Het gevolg hiervan is krasaanslag op de uitlaatklepstelen waardoor deze vast komen te zitten en de klepveren zijn niet sterk genoeg om de klep tegen de zitting te trekken. Gevolg : geen compressie dus ook geen verbranding voor die betreffende cilinder.

Meestal wagens die korte afstanden rijden hebben hier het meeste last van. Indien je op de autostrade eens voluit gaat gedurende 20 kms, dan zal het probleem tijdelijk opgelost zijn.

Citroen levert speciale uitlaatkleppen voor dit probleem nl onderdeel N° 0949C5.

Dit document kan uw dealer terugvinden in map INFORAPID Berlingo II tabblad 1 document N° 27

Mvg

kansberg (0), 19 jaar geleden

Beste Gova,

Bedankt voor je antwoord, dit kan ik zeker meenemen als de auto het de volgende keer niet doet,

Met vriendelijke groet,

Albert Logtenberg.

GOVA (0) PRO, 19 jaar geleden

Neen, je moet nu naar de dealer. Je wagen is immers nog onder waarborg.

kansberg (0), 19 jaar geleden

Beste Gova,

Bedankt voor je reactie, we zullen zeker één dezer dagen naar de dealer toestappen met dit verhaal. We houden je op de hoogte!

Groeten,

Albert Logtenberg.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Berlingo of stel zelf een nieuwe vraag.