Citroën Zx: Past peugeot 106 motor (1.4 allu ondeblok) in Citroen ZX (1.4 st

Bouwjaar: 1995, Brandstof: Benzine, Motorcode: TU3 (KDX)

De motor lekt olie aan de cilinderkop, zoals de meeste 1.4's met stalen onderblok. We kunnen een 1.4 met alluminium onderblok krijgen die kurkdroog is. Deze licht echter in een peugeot 106.
Past peugeot 106 motor (1.4 allu ondeblok) in Citroen ZX (1.4 stalen onderblok TU3-KDX)?
Kan ik deze motor compleet met bak omzetten? Ik weet dat ik de spruitstukken en de ontsteking zal moeten ombouwen ivm met het ontbreken van de boordcomputer bij de ZX. Wat moet er verder nog aangepast worden?

Ruud10657

Geplaatst door Ruud10657 PRO , lid sinds 19 jaar geleden

5 Reacties

lummelke PRO, 11 jaar geleden

Het geheel motor-versnellingsbak zal wel passen omdat er altijd een MA-versnellingsbak aan een 1360cc blok gemonteerd zit. Je zou wel best de bakcode checken om te zien of de eindverhouding hetzelfde is, naar gelang het bouwjaar zijn zowel de ZX en de 106 met 13'' of 14'' velgen geleverd.

Vreemd dat jouw ZX een gietijzeren onderblok heeft, een 95-er ZX 1400 met een KDX motor heeft nl een alu onderblok met singlepoint injectie, de latere '96 modellen hebben een KFX blok (ook alu) met multipoint injectie. De heel vroege ZX-en 1400 ('93) hadden nog geen injectie maar bij mijn weten ook al een alu onderblok.
Een compleet blok is wel om te plaatsen mits je alle aanbouwdelen incl draadboom en berekenaar mee ombouwt, de singlepoint cilinderkop heeft nl geen gaten voor de verstuivers voorzien.

Alle werkzaamheden in beschouwing genomen is het wellicht eenvoudiger om de koppakking te wisselen, is bij die 1360 motoren op een paar uurtjes gedaan.

Ruud10657 PRO, 11 jaar geleden

@Freddy: bedankt voor de info. Eerst ff alles op een rij zetten, zal de klant waarschijnlijk toch de koppakking gaan adviseren. Ik ben overigens nog nooit een droog blok tegen gekomen, maar deze lekt echt als een gieter.

nsdj83 PRO, 10 jaar geleden

begrijp ik het nou goed wil je voor een koppakking lekkage een complete motor vervangen?

kaleido 1 PRO, 10 jaar geleden

Koppakking vervangen is minder werk !! en voor de klant goedkoper of doe je het gratis.

Ruud10657 PRO, 10 jaar geleden

Toch maar de koppakking vernieuwd. Probleem opgelost.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën ZX of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.