Citroën Ax: remtrommel demonteren

Bouwjaar: 1990

Ik wil de remtrommel rechtsachter demonteren. Nu zitten de remschoenen natuurlijk in het uitgesleten deel van de trommel gedrukt door het zelfspan mechanisme. Dit mechanisme moet ik terugzetten door een wielbout gat. Nu kan ik dit mechanisme niet vinden. Ik heb begrepen dat er op ongeveer 2 uur een palletje met een cirkel met tandjes moet zitten. Deze moet teruggedraaid worden om de remschoenen terug te zetten. Graag heb ik hierover meer informatie.
Is er misschien nog een andere manier / truc om de trommel eraf te krijgen? remcilinder wat los draaien?

Dick2192

Geplaatst door Dick2192 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën AX? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

master (0), 19 jaar geleden

een stevige schroevendraaier er tussen steken en wrikken en aan de andere kant kloppen met een kunststof hamer. Het wrikken kan wel wat kracht vergen...

picasso (0), 19 jaar geleden

Als ik me niet vergis zit het "palletje" bij het rechterachterwiel inderdaad op ongeveer 2 uur en bij het linker achterwiel op ongeveer 10 uur. succes!

Dick2192 (0), 19 jaar geleden

Eindelijk is het gelukt de remtrommels te demonteren.
De oplossingen zijn in deze rubriek aangedragen.
Er zit verschil tussen de plaats van het palletje ra en la.
Ra zit het palletje op 2 uur. Druk dit met een schroevendraaier naar beneden. Houdt het daar een tijdje, want de veren moeten nu de remschoenen naar binnen trekken. dit duurt even. Ook kun je proberen met een wat bredere schoevendraaier tegelijk te drukken en een kwartslag rechtsomdraaien (op die stand vasthouden) om het automatische stelmechanisme terug te drukken.
La zit het palletje op ongeveer 10 uur. verder is de werkwijze gelijk.

In alle gevallen is het slim om de handremkabel losser te stellen.

Nu kun je voorzichtig een oude stompe beitel of iets dergelijks op de rand van de trommel zetten en met een hamer de trommel eraf tikken. Verplaats de beitel wel steeds. Ik ben zelf begonnen met de rechter trommel. Deze wilde er met geen mogelijkheid van af. Ik dacht dat de rem niet goed teruggesteld was en begon daarom te wrikken met een schroevendraaier tussen de trommel en de ankerplaat. Op een gegeven moment door ook geweld te gebruiken (je wordt kwaad) kwam de trommel vrij. Wel de remvoering van de schoenen afgewrikt.
Ik kwam er toen snel achter dat de oorzaak van het niet willen lossen lag in het feit dat de wiellagers, die met de trommel mee moeten komen, erg vast om de as zaten. Een grote trekker had in mijn geval deze schade kunnen voorkomen.
De trommel Links achter kwam uitzichzelf na een paar kleine tikjes los.

Bedankt voor alle reakties.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën AX of stel zelf een nieuwe vraag.