Citroën Xm: resonantie geluid bij koud motor aan riem alternator

Bouwjaar: 1997

Betreft een 2,1TD: als de motor koud is, is er in het interieur bij stationair toerental een zeer storend geluid te horen afkomstig van de riem van de airco/alternator/hydr.pomp. Het is net alsof de uitlaat tegen de carrosserie komt. Ik heb de riem, riemspanner en tussenwiel intussen vervangen, doch heb geen gunstig resultaat. Zodra de motor warm is, is het geluid voor 90% weg. Kan iemand mij hierbij helpen?

tiv11492

Geplaatst door tiv11492 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën XM? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

RoelV (0) PRO, 19 jaar geleden

Welk merk riem ligt erop? Ik heb het met Gates al gehad, originele erop en probleem is weg. Leek me raar, maar het is echt zo.

arie549 (0) PRO, 19 jaar geleden

klopt helemaal is een veelvoorkomende kwaal met gates riemen, heb zelf die ervaring met gates riemen op volkswagens. met gates riem is het klote na vervanging originele riem alles weer zoals het hoort. dus ik laat voortaan de gates liggen

tiv11492 (0), 19 jaar geleden

Het betreft hier een originele door Citroën geleverde riem. H.het is geen Gates. Kan zo'n geluid ontstaan door bv versleten roulementen van bv alternator, AC-compressor?

asx (0) PRO, 19 jaar geleden

trillingsdemper goed controleren(krukaspoelie), kleine scheurtjes in rubbere ring of iets verdraaid of verschoven

GOVA (0) PRO, 19 jaar geleden

Demper op de dynamische spanrol defect (onderdeel nr 575181). Deze kan de trillingen van de riem niet meer opvangen. Klusje van 1h20

tiv11492 (0), 19 jaar geleden

Spanrol is reeds vervangen te samen met de riem: probleem blijft! Als motor warm is na 20km rijden is geluid voor 90% weg.
Kan dit van de HD-pomp of alternator komen?

citroenmonteur (0) PRO, 19 jaar geleden

Heb je zoals gova aanraadde de spanveer 5751 81 al vervangen?
Wat ook veel voorkomt is dat de lagers van het kantelmechanisme waar de veer en de spanrol aan vast zitten versleten zijn. De veer kan dan niet goed dempen omdat de lagers te zwaar gaan. (Onderdeelnummer 5751 31 dacht ik). Wij vervangen in zo'n geval altijd de veer, de steun+rol en de riem. Het probleem is dan helemaal over, mits de riem goed op spanning (vierkantje van spanrol op ongeveer 20 over twaalf).\
Overigens als het geluid echt uit de riem komt kyun je de riem ook goed zien trillen

tiv11492 (0), 19 jaar geleden

Iedereen al vast bedankt voor de reacties: maar niets helpt!!!
Al wat te maken heeft met de riem en riemspanners, kantelsysteem is allemaal vervangen. Mijns inziens kan alleen de alternator het nog zijn. Raar dat niemand dit heeft voorgehad.

tiv11492 (0), 19 jaar geleden

Het heeft lang geduurd, maar het probleem is opgelost! Oorzaak is de terugloopleiding van de brandstof. Ik heb er een trillingsdemper tussengeplaatst, zijnde een darmpje van 15cm met een grotere diameter in het midden. Alvast dank aan één ieder die heeft helpen zoeken!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën XM of stel zelf een nieuwe vraag.