Citroen Berlingo 2008: stuurpomp vervangen en systeem spoelen

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: KFW, Motorinhoud (cc): 1400, Vermogen (kw): 55

Beste ls.
Nu hebben we volgens de garage een licht gierend geluid wat hoorbaar is in de eerste 3 versnellingen. Volgens hem komt dat door onze stuurpomp welke op weg is om te overlijden.
Ik vind het geluid ietwat weg hebben van achteruit rijden, aparte gierend geluid wat dus komt door andere vertanding in de bak.

Volgens mij kan ik die pomp zelf makkelijk vervangen, enkel het spoelproces zegt mij niets.
Zijn er zaken waar ik bij onze berlingo rekening mee moet houden?

En hoe kan ik zeker weten dat het echt aan de stuurpomp ligt, ik neem het voor waar aan maar hoe kan ik zelf controleren ofdat mijn stuurpomp wel of niet aan het hemelen is?

basman180

Geplaatst door basman180 , lid sinds 14 jaar geleden

4 Reacties

kaleido 1 PRO, 5 maanden geleden

De snaar er af halen en de auto starten , hij moet ook lawaai maken zonder dat je rijd.
Dan kun je meteen met de hand voelen , auto uit natuurlijk , waar er eventueel speling op zit .
En met de snaar er op kun je met een lange schroevendraaier tegen je oor luisteren of hij inderdaad lawaai maakt met lopende motor.

    "De snaar er af halen en de auto starten , hij moet ook lawaai maken zonder dat je rijd" Wellicht begrijp ik het niet goed, maar zonder de multiriem word de stuurpomp niet aangedreven en maakt deze geen geluid met lopende motor toch? Voor de rest, kan ik thuis op een doeltreffende manier het systeem grondig spoelen? - basman180, 5 maanden geleden

kaleido 1 PRO, 5 maanden geleden

Dat klopt , als het geluid weg is als de motor loopt , komt het lawaai dus weg bij 1 van de onderdelen die aangedreven wordt door de riem.

basman180, 5 maanden geleden

Is het spoelen van het systeem thuis te doen zonder de middelen welke in de garage gebruikt word?

Beste antwoord, geplaatst door kaleido 1 PRO, 5 maanden geleden

Ligt er aan hoe vuil het systeem is , als je de auto op steunen kunt zetten en bij de leidingen op het studiehuis kunt komen , is het thuis wel te doen , alle olie er uit laten lopen , met de motor uit en de leidingen los het stuur helemaal naar links en rechts draaien , wielen vrij van de grond , dan is de meeste olie er wel uit , desnoods met nieuwe olie nog een keer herhalen.

    uiteindelijk hebben we de stuurpomp laten vervangen omdat ik het spoelproces hier op de oprit niet aandurfde. Bedankt vh advies. - basman180, 3 maanden geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Berlingo of stel zelf een nieuwe vraag.