Citroën Jumpy: wisselend start problemen & uitval motor tijdens rijden

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.0 HDi / JTD 8V

Hallo,

Ik heb sinds enige tijd problemen met een Citroen Jumpy 2.0 HDi (=peugeot expert=fiat scudo). De motor wil vaak niet starten, nog niet echt een logica gevonden wanneer wel/niet. Bij warme start (of eigenlijk recente, tot 24 uur b.v.) gaat het eigenlijk wel altijd goed.

De startmotor loopt dan wel maar hij slaat niet aan. Ook niet na ff doorstarten. Het lijkt erop dat als het voorgloei lampje niet even gaat branden, dat hij dan ook niet zal starten. Maar dat weet ik niet 100% zeker. Ook swiept de temperatuurmeter tijdens het contact aanzetten heen en weer.
Ik heb al eens startpiloot in het luchtfilter gespoten en dan leek hij aan te slaan, maar zodra de startpiloot weer op was viel hij toch weer uit. Dus brandstof toevoer?

Als het starten dan wel gelukt is (vaak lukt het een paar uur later ineens wel) dan valt af en toe (soms elke 5 minuten, soms elk 1/2 uur) de motor uit: auto gaan ineens langzaam rijden, engine lampje gaat seconde later branden en dan is ineens alles weer ok binnen 2-5 seconden. Ik hoef dus niet te stoppen, opnieuw te starten oid. Ineens loopt de motor weer.

Dit filmpje [yt]http://www.youtube.com/watch?v=TJj-TVcwL...[/yt] suggereert het brandstof relais bij die swiepende temp meter, en dat kwam ik hier op de forums ook vaak nogal eens tegen als probleem veroorzaker. Dus die heb ik vervangen, maar dat hielp niet.

De garage bij mij in de straat heeft er ook al wat naar gekeken zo tussendoor, maar die weet ook nog niet wat het kan zijn. Uitlezen was nog niet volledig gelukt.

Wat ik me nu afvraag: is de startblokkering op deze auto (ik heb wel van die dure sleuteltjes met een chipje namelijk) er 1 die alles uitzet, of 1 die alleen de brandstoftoevoer uitzet.
En zou een startblokkering tijdens het rijden ineens aan kunnen springen en dan vanzelf weer uit?

Ik hoor graag of iemand enig idee heeft wat dit zou kunnen zijn.

Bedankt. Wessel

gmork123

Geplaatst door gmork123 (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Jumpy? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

harry4203 (315) PRO, 11 jaar geleden

ik zou em zeker eens bij een dealer laten uitlezen om te kijken of er iets in staat wat naar een bepaalde richting leidt. toevallig had ik er gisteren een met enigszins vergelijkbare klachten waarvan de motormanagmentcomputer defect bleek. (nog niet eerder gehad bij zo'n auto)

jan5047 (0) PRO, 11 jaar geleden

als je start en hij slaat niet aan! komt je toerenteller dan omhoog, zo niet dan denk ik aan een sensor

andreas08 (0) PRO, 11 jaar geleden

uitlezen op storingen
mogelijk brandstofpomp brandstof of opvoerpomp

alfons262 (0) PRO, 11 jaar geleden

Doe voor de gein 1st eens een lektest op de verstuivers.Dan pas verder kijken.

gmork123 (0), 11 jaar geleden

Dank voor jullie tips. Heb er helaas niet veel mee kunnen doen omdat het ding inmiddels helemaal nooit meer start (alles loopt maar slaat niet aan). Ik heb hem (ivm dat uitlezen wat jullie ook al adviseren) naar een Citroen garage gesleept. Die kon hem ook niet uitlezen noch aan de praat krijgen en heeft daarom het idee dat de computer stuk is. Die wil ie er uit gaan halen en opsturen.

Nieuwe schijnt 1000 euro te kosten.
Pff... Ook wel irritant dat je niet een ECU van de sloop erin kan zetten ivm dat inleren van die startblokkering.
Ik hoef helemaal geen startblokkering op een auto van 12 jaar oud.

Nou ja, als ik weer iets te weten kom post ik het wel hier.

raystyle (0), 11 jaar geleden

je kunt brandstof filter onder op zit een aftapkraan effe los draaien kan vuil en water er uit probleem opgelost mvg raystyle

raystyle (0), 11 jaar geleden

kan ook start relais zijn breng zekering 30a op plaats f15 in plaats van f8 stoppen fabrieks stand kan ook werken,breng shunt SH op plaats F23 aan, in het midden van de zekeringkast en als dat niet werkt temperatuursenor vervangen is groen sensor,die kan ook voor problemen zorgen kosten kleine 20 euro

gmork123 (0), 11 jaar geleden

Oh ja. Excuus. Auto is inmiddels terug. Het zit hem in de aansturing van het brandstof relais vanuit de ECU heeft de garage gevonden.

Garage heeft nu een bypass achtige constructie gemaakt waarmee dat deel van de computer overbrugd wordt. Door een draad tussen computer & relais te trekken loopt ie nu weer prima. Geen stuiterende metertjes meer, starten en meteen lopen.

nogmaals dank voor jullie hulp.

go-tje (0), 11 jaar geleden

Zo je het beschrijft, begrijp ik dat er een draad van de ECU naar het brandstofrelais is getrokken. Als je een deel van de ECU wilt overbruggen, moet je in de ECU een draad aanleggen, bijvoorbeeld van een bepaalde plaats naar de uitgangspin.

De ECU is nu dus niet overbrugd.

Waarschijnlijk zit/zat er een draadbreuk of slecht contact in dat deel van de kabelboom waarmee de ECU het brandstofrelais aanstuurt.

Met de ECU was dan niets aan de hand.

Maar toch mooi dat het zo is opgelost!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Jumpy of stel zelf een nieuwe vraag.