Daihatsu Charade: contacthoekmeting bij 3 cilinder

Bouwjaar: 1987

Wie kan mij vertellen hoe je de contacthoek bij een 3-cilinder meet? De meeste contacthoekmeters zijn alleen op 4 of 6 cilinder in te stellen. Maakt het uberhaupt wat uit want het gaat om de verhouding open-dicht en die blijft in principe hetzelfde toch? Iemand ervaring hiermee?

hoogfrequent

Geplaatst door hoogfrequent (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Daihatsu Charade? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

leo6532 (0), 19 jaar geleden

contacthoekmeter schaal op 6 cilnder zetten en dan door 2 delen dwz dus op op 29 graden afstellen suc6

gosse3817 (0) PRO, 19 jaar geleden

Verdeleras zover draaien, zodat de nok de punten geheel opent, hierna met 0.45mm voelermaat tussen de punten komt altijd goed.
Contakthoek moet nu liggen tussen 58-66gr. Afstellen ontsteking:
onderdrukslang losnemen en afpluggen: met stroboscooplamp ontsteking afstellen op vliegwiel op plusminus 5gr voor bdp bij ongeveer 825 toeren: onderdrukslang monteren het motor toerental zal met ongeveer 50-100 toeren toenemen. succes

hoogfrequent (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor de reactie. Mijn vraag betrof inderdaad hoe met een contacthoekmeter gemetn moet worden vanwege de 3 cilinders om de handmatige instelling met 0,45 mm te controleren. Dit blijft toch altijd wat lastig te voelen en een statische meting. Nu op zoek naar een kennis/collega met zo'n meter want de mijne heb ik helaas voor jaren terug van de hand gedaan.

hoogfrequent (0), 18 jaar geleden

Nog even een toevoeging n.a.v. wat opgedane kennis. Er is een groot verschil tussen contacthoek uitgedrukt in graden of in procenten, ook wel dwell genoemd. Indien in procenten gemeten wordt maakt het niet uit hoeveel cilinders er zijn. Indien in graden maakt het wel uit. Hoe meer cilinders hoe kleiner het aantal graden dat beschikbaar is. Uitgaan van 360graden (voor 1 omwenteling), delen door aantal cilinders (dus 360/3=120 graden) Hiervan is circa de helft beschikbaar voor gesloten punten ofwel circa 60 graden. Bij een 6 cilinders is er maar 360/6=60 beschikbaar, de helft hiervan is circa 30 graden. Dus als je alleen een meter hebt voor 6 cilinder dan neem je de door fabrikant opgegeven dwell (voor 3 cil motor) en deelt deze waarde door 2. Dit is dan de waarde die je op je meetinstrument (door afstelling punten) moet behalen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Daihatsu Charade of stel zelf een nieuwe vraag.