Daihatsu Applause: Koelwater kookt

Bouwjaar: 1993, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

Hoi mensen, we hebben vorige week onze applause gekocht. Een automaat. Ik denk dat we goed bedrogen zijn, maar ja particulier he, niets aan te veranderen. Probleem is dat de wagen steeds aan de kook komt, ik hoop dat ik met wat hulp het zelf kan repareren. Budget is na de aankoop helaas niet meer zo groot. Het probleem zit niet in de kachel, die heb ik al doorgelust, ook de thermostaat is het niet, die werkt in het pannetje op het fornuis. Waar kan ik nu nog meer kijken, ik weet dat het zeer waarschijnlijk de koppakking kan zijn, of de waterpomp. Weet niet waar ik de waterpomp moet zoeken, dat wil ik eerst bekijken. En anders wil ik heel graag weten of ik als leek??? de koppakking zelf kan vervangen. Alle hulp is welkom.

inge47

Geplaatst door inge47 (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Daihatsu Applause? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

Petje57 (0) PRO, 15 jaar geleden

Verstopte radiateur kan natuurlijk ook nog. Kijk ook of de lamellen in de radiateur er allemaal nog wel in en/of vastzitten. De radiateur moet de warmte natuurlijk wel kwijt kunnen. Als die lamellen loszitten krijg je ook problemen. Gaat het koelwater ook koken als je de thermostaat er uit laat?

Gr.

inge47 (0), 15 jaar geleden

Hoe en waar moet ik bij de radiateur kijken dan. Of hij zonder thermostaat ook gaat koken probeer ik dan morgen wel. Kan ik het thermostaathuis er zo weer opschroeven zonder de thermostaat?

Petje57 (0) PRO, 15 jaar geleden

Lamellen zijn de zig/zag-raten tussen de waterkanalen, meestal wel te zien als je de motorkap opent.
Thermostaathuis kun je er inderdaad zonder thermostaat weer opschroeven. Uiteraard wel zorgen voor een goede afdichting. Je kunt van een oude schoenendoosdeksel of iets dergelijks een pakking maken middels uitknippen.

Gr.

inge47 (0), 15 jaar geleden

Ik heb ondertussen gepoogd de thermostaat (die de buurman eruit gehaald had) er weer in te plaatsen. Hij kan er alleen op 2 manieren in. Met de veer richting motor of met de veer richting waterslang. Wie helpt. Ik heb trouwens het laatste gedaan en nu komt al het koelwater via de uitlaatpijp naar buiten. Toch de koppakking dus?????

Petje57 (0) PRO, 15 jaar geleden

Net verkeerd om gemonteerd dus. De veer moet richting motorzijde. Van die kant komt ook het warme water en binnen in de veer zit het waselement die de klep los moet drukken.
Sorry voor de misschien nare opmerking maar als niet weet waar de waterpomp zit of te vinden is, zal een koppakking vervangen helemaal niet aan de orde zijn. Wil je het goed doen, zul je de kop ook moet laten vlakken en controleren op (haar)scheuren.
Advies: ga naar een (universele) garage en laat de koppakking eens testen middels druk op de cilinders te zetten. Is bij een automaat iets meer werk dan bij een schakel, maar goed te doen. Een koppakking vervangen terwijl dat misschien niet nodig is, is ook jammer geld.

Gr.

inge47 (0), 15 jaar geleden

Hoi Petje,
hoef je geen sorry te zeggen, is geen nare opmerking. Ik zie mijzelf inderdaad een koppakking nog niet verwisselen. Dat je het even weet, ben een vrouw van bijna 52, kan een bougietje vervangen, olie enz. en dan houd het eigenlijk wel op. Maar als je zo bedonderd word bij de koop van een auto, moet je toch wat. Het geld voor een garage is er even niet, dus probeer ik het, met wat hulp, dan maar zelf. Als jou dit te dom word om nog verder te helpen mag je dat natuurlijk ook vertellen. Ik weet inderdaad niet waar de waterpomp zit en zou ook niet weten waar ik dat ding moet zoeken, gewoon omdat ik niet eens weet hoe dat eruit ziet. Maar alles is te leren, of niet dan?

NLchaosNL (0), 15 jaar geleden

alles is te leren ja...
alleen de waterpomp zit bij de distributie, en als je daar geen ervaring mee hebt dan zou ik er zeker afblijven.
als het daar fout gaat ben je meer geld kwijt

inge47 (0), 15 jaar geleden

jongens dank je wel voor de moeite, ik ga gewoon proberen of ik het ding weer kwijt kan raken. Door schade en schande word men wijs word wel gezegd, het is helaas een hele zure appel deze keer.
Weet je nog iemand die een applaus zoekt, als de motor warm is loopt vanzelf het overlooptankje van de koelvloeistof vol, hebben ze niet allemaal hoor.

gr. Inge

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Daihatsu Applause of stel zelf een nieuwe vraag.