Daihatsu Move: V-snaar lager uitgelopen?

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 3-cyl.

Mijn Daihatsu dealer heeft ca. een jaar geleden tijdens de jaarlijkse beurt de V-snaar van de dynamo/waterpomp vernieuwd. (Move 1998, 3-cyl.)

Nooit last gehad. Nu begon hij plotseling vreselijk te janken, zowel stationair als rijdend. De V-snaar bleek ongelooflijk strak te staan, zonder speling.

Ik zie uit de bovenkant van de motor een as komen met een pulley erop. De V-snaar daarop drijft de dynamo aan, en (vermoedelijk) de waterpomp. Ik heb de dynamo wat losser gezet, de V-snaar heeft nu ca. 1 cm speling. Daardoor is het janken bijna verdwenen. Alleen tijdens stationair draaien hoor ik hem nog heel af en toe een klein beetje, en maar heel kortstondig.

Er zijn dus 3 lagers: de motor, de dynamo en de waterpomp. Ik voel enige speling op het motorlager, maar niet op de andere twee. Daarom ben ik er vrij zeker van dat juist het motorlager is uitgelopen.

Mijn vraag is: kan dat gerust wachten tot een volgende servicebeurt, of moet het lager met spoed vernieuwd worden? Is het lager simpel te vernieuwen, of gaat dat weer klauwen met geld kosten?

Alvast bedankt voor jullie (altijd vakkundige) advies.

Jameson

Geplaatst door Jameson (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Daihatsu Move? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

theosabeh59 (0) PRO, 13 jaar geleden

bij een te strak gespannen v riem of multie riem gaat nooit een motorlager een krukas lager defect omdat die op meerdere plaatsen ondersteunt word inwendig in de motor wel kan de trillings demper als deze gemonteerd is speling geven zoals ook het lager van dynamo als waterpomp of wat er nog meer aangedreven word door deze riem als riem inderdaad zo strak heeft gestaan kun je dit ook zien aan de v riem zelf en aan de indrukstand of ligging op de poelie,s controleer zelf even de vriem dater geen scheuren in zitten effe er af halen endan een beetje naarbuiten buigen op draagvlak waarhij op loopt en anders effe naar garage laten contr.. veel sucses

moderator (0) PRO, 13 jaar geleden

Onderste krukaspoelie gaat vaker stuk. Zit inderdaad een rubberdemper in.

theosabeh59 (0) PRO, 13 jaar geleden

laat aub op korte termijn de rubber/trillings demper controleren op speling of een goede werking kan toch gevolgen hebben voor motor zelf

Jameson (0), 13 jaar geleden

Ik weet genoeg, ik ga doen wat jullie zeggen. Iedereen bedankt voor de moeite !

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Daihatsu Move of stel zelf een nieuwe vraag.