Fiat Ducato 2021: Alternator

Bouwjaar: 2021, Brandstof: Diesel, Transmissie: Automaat

Beste,
Wij rijden sinds 2 juli 2021 met een Fiat Ducato 160pk automaat (camper) en hebben van in het begin problemen gehad met onze huishoudaccu.
Ik bespaar u hier de vele bezoeken aan de camperdealer, maar de Fiat garage (in Bitburg, wij wonen in Duitsland) heeft vorig jaar in Augustus 2021 een nieuwe alternator geplaatst omdat de originele (amper aan maand na aankoop van onze nieuwe wagen) niet genoeg spanning zou leveren.
Dat heeft ons probleem met de camperaccu echtr niet opgelost.
Wel 21000 km gereden zonder startproblemen. Vandaag staat onze Fiat terug in de garage voor een jaarlijke controle en we worden opgebeld door de technieker :
ze gaan weer een nieuwe alternator bestellen (in garantie, gelukkig) want de huidige geeft ook niet genoeg spanning ...
Iemand enig idee of dat kan dat er al twee alternators niet genoeg spanning geven ? Dit kan toch geen toeval zijn ? Moet er geen andere oorzaak gezocht worden ?
Ik ben helemaal niet technisch onderlegd maar de garagist zegt : neen, er is geen andere oorzaak. En op mijn vraag of het normaal is dat de eerste twee alternators niet goed werkten antwoordde hij : ja dat kan...
Hij heeft geen andere fouten gevonden...
Is dat zo ? Ik heb er niet veel vertrouwen in. Heb schrik dat als we morgen buiten rijden met de nieuwe alternator, dat ze binnen 6 maanden weer gaan zeggen : niet genoeg spanning.
Bedankt voor jullie tips !
Met vriendelijke groeten,
Solange

solange

Geplaatst door solange , lid sinds 10 maanden geleden

10 Reacties

kaleido 1 PRO, 10 maanden geleden

Zit er wel de juiste dynamo op , over het algemeen zit er een zwaardere dynamo op een camper . Ook een slechte defecte accu kan een aanslag plegen op de dynamo.
Ik vermoed dat er ook een diodeblok op het systeem zit , werkt dit naar behoren ?
Massa en plus aansluitingen zijn in orde ? Software is van juiste type ?

solange, 10 maanden geleden

Hallo,
Bedankt voor je reply.
De dynamo is de juiste. Het voertuig is ook afgeleverd als camper (alsook nieuwe accu). Alles nieuw eigenlijk aangezien het om een nieuw voertuig ging. En de dynamo moet dus krachtig genoeg zijn.
Wat betreft de diodeblok en je andere vragen ? Geen idee...ik ben zelf een leek...Maar de dealer van de camper (die dan weer verantwoordelijk is voor de verbindingen vanaf de D+ tot mijn huishoudaccu (camper related) verzekerde ons dat daar niets mis was...
Volgens de garagist van Fiat waar ik vanmiddag nog met gesproken heb zou er geen andere error zijn en is het de dynamo die niet genoeg spanning geeft. Morgen wordt er een nieuwe geplaatst. Ik blijf erg sceptisch.
Heb een aantal vragen aan die man gesteld maar hij was niet echt communicatief. Had niet echt zin om mij, als vrouw, te woord te staan :-(
Afwachten tot morgen dus om te horen wat ze zeggen als de nieuwe dynamo geplaatst is.

jokertje PRO, 10 maanden geleden

Wij hebben behoorlijk veel ducatos in onderhoud van nieuw tot oud en ook veel campers csn bus uitvoering tot 2 achter as modellen ... maar problemen bij nieuwe en jonge voertuigen met de dynamo komen ons niet bekend voor ...wel dat de min klem niet vast zit op de batterij en de camperombouwers zetten er vrijwel nooit een andere dynamo op...ik zou het daarom in de camper opbouw zoeken wellicht veel stroomafname...en of lekspanning...over een jaar zou het probleem dan weer terug moeten komen ... ben benieuwd

  Dat bevestigt een beetje mijn vermoeden....Nieuw voertuig en morgen de derde alternator er in. Vind het een beetje triest van de garage dat ze niet verder willen kijken.
  We hebben al een jaar problemen....

  Mocht je tijd hebben : in volgende link staat de hele geschiedenis van vorig jaar tot nu (vandaag nog niet inbegrepen...het blog gaat tot vorige week...maar dat is al voldoende informatie...
  we zitten met onze handen in het haar :-(
  https://geocachersontour.com/blog007/ - solange, 10 maanden geleden

Highway PRO, 10 maanden geleden

Heb je een powerbooster? Ik begrijp uit je tekst dat je huishoudaccu niet geladen wordt. Je hebt waarschijnlijk een slimme dynamo, dat wil zeggen dat de dynamo je startaccu laad en dan stopt met laden. De motor regeleenheid regelt dit als er een powerbooster er tussen gebouwd is dan wordt de dynamo aan gestuurd zodat de hh accu ook geladen wordt.

lees deze link maar eens. https://www.campertv.nl/nl/category/powe...

  Ja, we hebben een powerbooster : Redarc 25A.
  Want soms wordt er wel opgeladen...
  Het is een heel 'raar' en mysterieus probleem...Een jaar hebben we al een probleem en NIEMAND kan het vinden...wij noemen het onze hocus pocus camper (al kunnen we er niet meer mee lachen).
  Ik heb op mijn blog de hele historiek staan (een hele boterham), de evolutie van vandaag nog niet geupdated, maar het geeft wel een beeld hoe we met onze handen in het haar zitten :-(
  https://geocachersontour.com/blog007/ - solange, 10 maanden geleden

jokertje PRO, 10 maanden geleden

Bij camper Opbouwers is het vaak zo dat je niet precies weet wat het voor een model gaat qat bouwjaar betreft....vaak worden deze met grote aantallen ingekocht en worst er bij aflevering een nieuw kenteken op gezet terwijl de productie datum vaak al 1 a 2 jaar ouder is ... dan krijg je soms ook verwarring met de elektrische schema's... neem aan dat er op de ombouw zelf ook garantie op zit en ga daar eens verhaal halen bij de ombouwer zelf... vraag of fiat een dossier wil aanmaken met voertuigscanrapport zodat deze het systeem van het voertuig kunnen waarborgen ... en de technicus wie dan ook moet eens wat metingen uitvoeren zoals lekspanning ,v4 meting enz
Het kan best zijn dat er een kabel aan massa ligt en zo de spanning naar beneden trekt...nogmaals mijn ervaring met de dynamos is dat deze bij jongere voertuigen zelden defect raken

Highway PRO, 10 maanden geleden

Ben het met jokertje eens. Zit in de campers en de laatste dynamo was enkele jaren oud. Ik heb geen dynamo vervangen voor 2018.

solange, 10 maanden geleden

Aan Jokertje en Highway,
Dat is inderdaad ook mijn mening (al ben ik dan technisch niet onderlegd, maar gewoon door al een jaar met deze materie bezig te zijn en veel te lezen).
Maar de man in de Fiat garage is onvermurwbaar : 'ik meet dus ik vervang' :-( Heel kortzichtig en absoluut geen mogelijkheid tot communicatie.
Toen ik hem gisteren zei dat het bijna onmogelijk was antwoordde hij : Vorig jaar had ik ook een camper waar ik er 3 vervangen heb .... 't ja...
Wat de opbouw betreft : Daar hebben we ook al een jaar diverse keren bij de dealer geweest. Ze hebben van Chausson al nieuwe componenten opgestuurd (nieuwe zekeringskast, nieuw boite securite, nieuw display, nieuwe booster ....) ....
Hierboven heb ik al ergens de link naar mijn blog gezet waar de volledige historiek opstaat...het is een 'nightmare' en ik heb er veel geld voor over voor diegene die het uiteindelijk zal oplossen (ook al heb ik nog garantie...kan ons niet schelen...we willen eindelijk onbezorgd kunnen reizen).
Bedankt al voor jullie tip en support !

solange, 10 maanden geleden

www.geocachersontour.com/blog007
Via deze link kan je heel onze lijdensweg lezen van dag 1 bij aankoop van het nieuwe voertuig tot vandaag.

check

Beste antwoord, geplaatst door solange, 9 maanden geleden

Was het probleem opgelost na het plaatsen van nog maar eens een nieuwe slimme alternator ? Niet echt. We kregen in ons campergedeelte nog altijd een melding dat er iets niet klopte.
We zijn dan naar een specialist elektronica in Nederland gestapt die alles heeft opgemeten. Volgens hem is er niks fout met de alternator, noch met het systeem van de camper zelf. Het 'goedkope' display van Chausson zou de boosdoener zijn en informatie van de 'slimme alternator' fout interpreteren, terwijl dat eigenlijk niet zo is.
We zijn niet 100 % overtuigd, maar we gaan nu reizen en gedurende deze drie maanden noteren we alle onregelmatigheden. Mocht het toch nog niet in orde zijn, gaan we sowieso naar een andere Fiat garage.
Dank aan jullie voor al de reacties !

Highway PRO, 9 maanden geleden

Ik blijf er bij dat het in het camper gedeelte zit. De slimme dynamo ziet de accu niet en kan alleen door een booster aan het laden gezet worden. U probleem met het display ken ik niet. Wat meet de specialist?

  Wat de specialist meet weet ik niet. Afin...'t is te zeggen, ik ken daar zelf niks van...moet helemaal afgaan op wat hij zegt.
  Sowieso ben ik redelijk zeker dat dit nog een vervolg kent (bij de camperopbouwer dan).
  Maar voorlopig gaan we ervan uit dat we met een 'goede' dynamo onderweg zijn :-) - solange, 9 maanden geleden
  Ik ben benieuwd volg dit met aandacht. Ik werk niet met chausson maar wel met euramobiel adria en bustner het is lastig. - Highway PRO, 9 maanden geleden
  Mocht er nog iets veranderen dan laat ik het hier zeker weten :-) - solange, 9 maanden geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Ducato of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!